Hoe verder na Schutte?

Nieuws | de redactie
19 februari 2009 | De afwikkeling van de hbo-fraude roept nog altijd heftige emoties op. Kwikkers e.a. betogen in hun boek Geldstromen en Beleidsruimte dat 'incidenten' leidden tot ‘emotionele’ interventies. OCW-topman Koos van der Steenhoven sprak dat tegen.Op het Trippenhuis van de KNAW nam secretaris-generaal Koos van der Steenhoven van OCW het boek Geldstromen en Beleidsruimte in ontvangst en nuanceerde de kritiek van de auteurs. “Het ging bij de hbo- fraude om handelingen met publieke middelen. Er zijn 19 rechtszaken geweest, 13 in de hbo-sector en 6 in de BVE-sector. Van deze instellingen is 55 miljoen teruggevorderd. De totale terugvordering was 90 miljoen euro, instellingen meegerekend die geen rechtszaak hebben gevoerd. Dat kun je geen incidenten noemen.

Van der Steenhoven gaf aan dat hij zelf ook niet gelukkig was met de impact van de affaire op de onderlinge verhoudingen: “Schutte is wel een heel ernstige zaak geweest. Wat ik nog ernstiger vind, is dat het de verhoudingen tussen ministerie en instellingen hierdoor zijn verslechterd. OCW heeft een aantal malen geprobeerd het dossier te sluiten, daar ben ik ook zelf bij betrokken geweest, maar dat bleek niet mogelijk. Er lopen nog 2 zaken, daarna zetten we hier een punt achter. Daarna beginnen we weer opnieuw, maar dan met democratisch vastgestelde regels”.  De suggestie van ScienceGuide dat OCW en de instellingen elkaar na afloop van ‘Schutte’ nog eens in de ogen zouden moeten kijken, werd door Van der Steenhoven verwelkomd. “Die neem ik mee naar de Hoftoren”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK