Lucrezia Borgia was topondernemer

Nieuws | de redactie
2 februari 2009 | De Pausdochter Lucrezia Borgia -de Paris Hilton van de Renaissance- was vooral een slimme en ondernemende projectontwikkelaar. Ze legde tienduizenden hectaren moerasland droog en verdiende goud aan de agrarische exploitatie daarvan.

Ze staat bekend als femme fatale, moordenares en intrigante die met haar broer Cesare en vader – Paus Alexander VI – een soort maffia-imperium in Italië trachtte op te bouwen. Haar machtswellust en liefdesleven waren dan ook een geliefd thema van belcanto-opera’s als die van Donizetti. Hier ziet en hoort u Renée Fleming in de hoofdrol in diens ‘Lucrezia Borgia’. Maar de echte, historische Borgia blijkt vooral een succesvolle ondernemer te zijn geweest die meer uitgaf aan kerkelijke charitas dan aan luxe.

Diane Ghirardo van USC College heeft de boeken van Lucrezia’s firma geanalyseerd en stelt nu vast dat zij met haar grote investeringen een rijk en machtig grootgrondbezitter kon worden. Borgia kocht ‘waardeloos’ moerasgebied op en investeerde in greppelaanleg en andere saneringsmaatregelen. Het zo geschapen weideland en de daarin ontwikkelde en uitegebate graanvelden, olijf- en wijngaarden als ook de aanplant van bonen en vlas maakten de Pausdochter zeer vermogend. Binnen zes jaar wist ze bijna 20.000 hectare land te ontwikkelen. Zo werd zij begin 16e eeuw “een uiterst succesvolle kapitalistische entrepreneur”, die bijdroeg aan de economische en culturele bloei van Italië. Zij stierf in het kraambed van haar achtste kind.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK