OECD steunt kennisimpuls tegen crisis

Nieuws | de redactie
3 februari 2009 | Ook Australië zet zwaar in op onderwijs en kennisinvesteringen tegen de recessie. Uit het pakket van $ 42 miljard extra impulsen gaat ruim $ 14 naar de infrastructuur van het onderwijs. Bovendien wordt een half miljard in levenlangleren-impulsen gestoken en ruim $ 2,5 miljard in bestrijding van onderwijsuitval.

Dit komt bovenop een eerder pakket van anti-crisis-investeringen van eind 2008, waarin voor kennisinfrastructuur en andere bouwprojecten ruim 4 miljard was bestemd. Namens de OECD zei deputy secretary general Aart Jan de Geus dat “Australia could be one of the hardest hit economies by the global financial downturn because of steep falls in commodity exports.” De Geus sprak op een forum van de Sydney University en zei daar dat “the Federal Government’s stimulus packages have strengthened the economy without threatening financial sustainability.”

Premier Rudd onderstreepte in een toespraak tot de natie dat ‘the money will be used to upgrade large infrastructure such as libraries, build 500 new science laboratories and language centres and provide $200,000 for each school for maintenance.’ Hij zei dat “the program represents the single largest modernisation of schools in Australia’s history. This investment in every one of the nation’s 7,500 primary schools is designed to build the primary schools we need for the 21st century.”

Terwijl minister Plasterk zulke investeringsimpulsen als “irrationaliteit” bestempelde in zijn interview met ScienceGuide, is een reeks toonaangevende landen inmiddels zeer actief in het bestrijden van de recessie door extra investeringen in de kennisinfrastructuur.

U leest hier de reeks investeringen die zeer recent door Canada zijn aangekondigd. De aanpak van Finland leest u hier wat betreft het zeer ambitieuze R&D-pakket en hier wat betreft de langetermijn visie-ontwikkeling voor de transformatie, die het land nu juist in gang zet met zijn economie. Vorige week sleepte Kanzlerin Angela Merkel door de Bondsdag haar eigen pakket. President Obama heeft zijn voorstellen ten aanzien van HO, R&D, energie en SF ook geconcretiseerd en zal dezer dagen de steun van de Senaat daarvoor krijgen.

En Nederland? Hier ligt in elk geval een concreet pakket van inhaalinvesteringen en infrastructuur- initiatieven in HO, R&D, LLL en kennisbeleid gereed, waarvoor de spade snel de grond in kan: de Knowledge Boost die ScienceGuide samen met Nederland Kennisland en het ISO voorlegde.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK