Onder filosofen

Nieuws | de redactie
23 februari 2009 | Filosofen en intellectuelen blijven in Frankrijk in aanzien. Hun netwerken zijn bovendien vaak uniek en nog steeds ‘à la Versailles’. Neem nu de jonge tv-ster onder de denkers, Raphaël Enthoven….

Sinds kort presenteert hij elke zondagmorgen een ideeënmagazine op de zender Arte voor Duitsland en Frankrijk. In een hippe loft in Parijs praat hij met jonge filosofen over de grote thema’s van deze tijd. In de eerste uitzending ging het over de kloof tussen burger en staat.

Als decoratie van het gesprek diende een foto van een joggende president Sarkozy in hardlooptenue. Was dat nu een vorm van dichten van de kloof of een vorm van verlies van stijl dat het alleen maar erger maakt? Het was een ‘succès de scandale.’

Le tout Paris praatte erover, want Raphaël Enthoven is een zoon van een eerdere egaa van Première Dame Carla Sarkozy-Bruni. En, zut alors, tijdens die liaison met zijn vader verwekte zoonlief  wel een zoon bij de zangeres Carla Bruni. Een gebeuren waarover zij op haar eerste cd hem bezong. Trouwens, vader Enthoven is ook filosoof.

Hoe we dat allemaal weten? Dankzij de schrijfster Julie Lévy, de dochter van de zeker zo fameuze filosoof en leerling van vader Enthoven, Bernard Henri Lévy. Die was destijds nog getrouwd met de jonge Enthoven en schreef een bittere roman over al deze ‘trahison des clercs’.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK