Politiek niet de hartslag van onderwijs

Nieuws | de redactie
10 februari 2009 | OCW-bewindsvrouw Marja van Bijsterveldt vindt het nieuwe rapport van de Onderwijsraad, 'De Stand van Educatief Nederland 2009', "een aanrader voor ieder die zich wil verdiepen in de onderwijsontwikkelingen en het onderwijsbeleid van de afgelopen vier jaar."

Zij stelt dat de bewindslieen van OCW de centrale boodschap van het advies onderschrijven. “De verantwoordelijkheid voor goed onderwijs reikt verder dan de school. Vanuit allerlei invalshoeken is een brede betrokkenheid vanuit de samenleving een goede zaak. Kwaliteit van onderwijs bereik je niet door blauwdrukken op te leggen of de scholen aan hun lot over te laten. Goed onderwijs bereik je door samen, in en rondom de school, de verantwoordelijkheid te nemen.

Politiek mag nooit de hartslag vormen van het onderwijs, dat zijn de mensen zelf: leerlingen, leraren en ouders in de eerste plaats. Maar bijvoorbeeld ook het bedrijfsleven, de jeugdzorg en sportclubs. De kwaliteit van het onderwijs is meer dan ooit onderwerp van debat. Dit kabinet investeert dan ook veel geld om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat moet ook.

De arbeidsmarkt is als gevolg van de huidige crisis in beweging. Als we sterker uit de economische crisis willen komen, dan zullen we blijvend moeten investeren -juist nu – in goed onderwijs voor leerlingen en scholing voor werkenden en werkzoekenden. De aanbevelingen van de Onderwijsraad onderschrijven die doelstellingen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK