PvdA-topper gaat hbo-onderzoek beoordelen

Nieuws | de redactie
10 februari 2009 | Prof. dr. Pauline Meurs wordt de voorzitter van de valideringscommissie voor het hbo-onderzoek. Zij is onder meer de voorzitter van ZonMW en lid van het NVAO-bestuur. Meurs geldt als een van de invloedrijkste PvdA-bestuurders en was als eens de nummer 9 in de top 100 van 'machtige medici' in ons land.

Meurs is hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, alsmede directeur van het door haar opgerichte Erasmus Centrum voor management development in de zorg (ErasmusCMDz). Sinds 2007 is zij tevens bestuursvoorzitter van ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Daar volgde zij haar partijgenote Guusje ter Horst op, die minister was geworden in het vierde kabinet-Balkenende.

Meurs geldt als een van de machtigste mensen in de gezondheidszorg -zij stond al eens op 9 in een top 100 van ‘machtige medici’- en dat dankt zij onder meer aan haar boek over ‘health care governance’, dat ook wel het blauw bijbeltje heet in die branche. Ook was zij lid van de Raad van Toezicht van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht en is nu nog bestuurlijk actief bij andere belangrijke organisaties als het Rathenau Instituut en de WRR, alsmede senator voor de PvdA. 

Als lid van de WRR was prof. Meurs op de valreep van haar functioneren nog onderdeel van een aanzienlijke controverse. Zij was verantwoordelijk voor het rapport over de identiteit en identificatie met Nederland. In dat verband had zij verschillende gesprekken gehad en ook belegd met prinses Máxima. Deze nam daarop de uitnodiging aan om onder meer daarover te spreken bij de presentatie van het rapport. De felle discussie die die uitspraken ontlokten was duidelijk niet voorzien door de WRR en de regering en riep -onbedoeld- vragen op over de rol van de prinses in het politiek en maatschappelijk discours.

Meer over de uitwerking van de validering van het onderzoek in het hbo leest u hier op ScienceGuide.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK