Snel deeltje snel gevonden?

Nieuws | de redactie
23 februari 2009 | Gaat de Amerikaanse deeltjesversneller Tevatron toch het Higgsdeeltje, de heilige graal van de natuurkunde, eerder vinden dan CERN in Genève? De enorme LHC-versneller zal namelijk pas eind september weer in gebruik komen. Zo heeft de Amerikaanse versneller volgens hoogleraar hoge energiefysica Sijbrand de Jong (RU) “zicht op een glimp van de Higgs in 2012.” Die glimp zou voor de LHC-versneller pas een paar jaar later komen.

‘Er is bepaald geen leedvermaak. Velen van ons werken sowieso aan een Tevatron-experiment én aan een LHC-experiment.’ De Jong is betrokken bij de data-analyse van Tevatron, maar hij staat niet te juichen nu de concurrent zo lang op zich laat wachten.

Fysicus Folkert Koetsveld zegt over de situatie in Genève in Voxlog onder meer: ‘We hebben een lange, onzekere periode achter de rug, met veel plannen maken, die weer omgooien, nieuwe plannen die dan weer niet blijken te kunnen door nieuwe tegenslag.’ Hij is blij met de bekendmaking vorige week door de CERN-directeur dat de LHC na de opstart in september in principe de hele winter blijft draaien. Voorheen had CERN een verplichte winterstop vanwege de hoge stroomkosten in dat jaargetijde. ‘Dat betekent dat ook als er nog hier en daar een weekje vertraging opgelopen zal worden, we in ieder geval een lange periode van botsingen tegemoet kunnen zien.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK