Twente wereldtop

Nieuws | de redactie
23 februari 2009 | Het Twentse onderzoek naar wetenschapsbeleid en –geschiedenis en naar ‘technology assessment’ staat wereldwijd hoog aangeschreven. Bij de visitatie ervan blijkt dat de UT belangrijke instrumenten biedt voor het Europese innovatiebeleid.

Het onderzoek van de groep Science, Technology and Policy Studies (STePS) heeft volgens de internationale visitatiecommissie een ‘major impact’ op het wetenschap- en technologiebeleid en wordt nationaal en internationaal erkend, onder meer door de conceptuele gereedschappen die zij voor die beleid heeft ontwikkeld en door de bereidheid om ook naar normatieve issues onderzoek te doen.

De door de groep ontwikkelde methode van Constructive Technology Assessment (CTA), die ruimte biedt aan een normatieve discussie, vindt wereldwijd weerklank, aldus de commissie: “De groep is internationaal één van de toonaangevende centra op dit gebied.”

Het onderzoek past uitstekend in de algemene profilering van de Universiteit Twente, die technologie centraal stelt in haar maatschappelijke context. STePS werkt daarvoor nauw samen met de technisch-wetenschappelijke instituten van de UT. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan over maatschappelijke en ethische vraagstukken rondom opkomende technologiegebieden zoals nanotechnologie.

De visitatie heeft de drie thema’s van de groep, Science and Innovation Policies geleid door prof. Stefan Kuhlmann en prof. Rob Hoppe, Technology Dynamics and Assessment, geleid door prof. Nelly Oudshoorn en History of Science, Technology and Society, geleid door dr. Lissa Roberts, onderzocht. Alledrie de deelthema’s krijgen een lovende beoordeling.

De visitatiecommissie van QANU (Quality Assurance Netherlands Universities) bestond uit prof Susan Cozzens (Georgia Institute of Technology), prof. Andrew Webster (University of York), prof. Trevor Pinch (Cornell University), prof. Alfred Nordmann (TU Darmstadt) en Paul ‘t Hoen (voorzitter van de Adviesraad van ICT Regie).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK