CDA valt over bureaucratie OCW-voorstel

Nieuws | de redactie
23 maart 2009 | Het CDA heeft weinig op met Plasterks nieuwe voorstellen om de ‘macrodoelmatigheid’ van het hoger onderwijs strakker te sturen. Men vindt het betuttelend en bovendien veel bureaucratischer dan voor het MBO geregeld is.

Daarmee plaatst het CDA de hele doelmatigheidstoetsing nieuw stijl in twijfel. De Kamerfractie noemt de nieuwe opzet met de macrodoelmatigheidstoets ‘een ongelukkig instrument’. Het zou ‘betuttelend’ gaan werken, met als ongewenst gevolg het ontstaan van allerlei onvruchtbare “discussies waarbij enkel de belangen van instellingen worden betrokken en niet de belangen voor de samenleving in zijn geheel.” Als belemmering voor de ontwikkeling van nieuwe opleidingen remt dit bovendien de innovatie in het hoger onderwijs.

Het CDA wijst er in het verband van de schriftelijke behandeling van de nieuwe voorstellen op dat het mbo geen macrodoelmatigheidstoets kent. Toch wordt ook in de BVE-sector nagegaan of een nieuwe opleiding arbeidsmarktrelevantie heeft. Daarom wil de grootste regeringspartij een vergelijking zien waarin de bureaucratielast van de voorstellen van Plasterk wordt aangegeven. De werking van de HO- en MBO-systemen ten aanzien van effectiviteit, efficiency, administratieve lastendruk, aansluiting op de arbeidsmarkt en innovatie moeten daarbij naast elkaar gelegd worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK