China en Iran: repressie neemt toe

Nieuws | de redactie
17 maart 2009 | De regimes in Teheran en Beijing trekken de teugels van de dictatuur aan. Hoog opgeleiden moeten weer in het gareel, met harde hand zo nodig daartoe gebracht.

De oproep van ruim 300 wetenschappers en intellectuelen tot meer openheid en politieke hervormingen in het Charter 2008 leidt in China tot bestraffing van ondertekenaars op prominente posten. Professor He Weifang is zijn leerstoel aan de topinstelling Pelong Universiteit inmiddels al kwijtgeraakt. De rechtsgeleerde werd overgeplaatst naar de Universiteit van Shihezi, aan de rand van de Gobi woestijn.

De Iraanse medici Arash en Kaimar Alaei zijn nog veel harder aangepakt. Hun strijd tegen aids en de behandeling van patiënten in hun kliniek in Teheran waren het regime van Ahmadinejad niet welgevallig, omdat de broers openlijk de seropositieven, onder wie ook drugsverslaafden, ontvingen en in het buitenland op congressen verslag deden van hun ervaringen.

In een besloten proces zijn de medici veroordeeld tot 6 en 3 jaar gevangenisstraf, omdat zij een CIA-cel zouden hebben gevormd die Iraanse wetenschappers moest rekruteren om zo een revolutie tegen het Islamitische bewind te instigeren. Ze zouden ook maatschappelijke onrust en straatprotesten hebben willen provoceren, zo meldt de Iraanse geheime dienst na de veroordeling.

De site waarin vanuit de medische wereld gestreden wordt om de broers Alaei vrij te krijgen, vindt u hier«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK