De kans op Cum Laude

Nieuws | de redactie
23 maart 2009 | Bij promoties binnen de UvA wordt 5 % van de onderzoekers gehuldigd met 'cum laude'. Maar dat varieert nogal over de faculteiten. Bij de bèta's is het maar 1 op de 40, terwijl de geesteswetenschappers al bij 1 van de 8 met lof begiftigd worden.

Onderzoek van Folia laat zien dat van de ruim driehonderd wetenschappers die jaarlijks aan de UvA promoveren rond de vijftien de eretitel ‘cum laude’ voor hun proefschrift gegund wordt. Rector magnificus Dymph van den Boom krijgt regelmatig alle cijfers rondom promoties onder ogen en weet van de grote verschillen.

Hoe terecht of onterecht die verschillen zijn, daarover laat ze zich niet uit. ‘We zijn wel bezig met het updaten van het reglement. Cum laude is toch iets bijzonders. Dan is het goed als dit aan het reglement te zien is,’ zegt Van den Boom deze week in Folia. Het hoge aantal cum laudes aan de FGw kan volgens haar komen doordat het onderzoek er van zeer hoog niveau is. FGw-decaan José van Dijck: ‘Er zijn op deze faculteit veel externe promovendi die op latere leeftijd of naast hun baan promoveren. Voor hen is het promotieonderzoek een levenswerk.’«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK