Dijkgraaf president ‘wereld academie’

Nieuws | de redactie
23 maart 2009 | De InterAcademy Council heeft Robbert Dijkgraaf en zijn Chinese collega Lu Yongxiang tot voorzitter benoemd. "Het nieuwe IAC-bestuur heeft een volle agenda voor de komende vier jaar. Focus ligt op de huidige economische en milieucrises en op de toenemende innovatiecapaciteit op het gebied van duurzaamheid", zegt Lu.

“Ook uit de discussies tijdens deze bijeenkomst blijkt weer hoe urgent en actueel deze mondiale vraagstukken zijn. Hier ligt voor de wetenschap een cruciale rol”, sluit Dijkgraaf aan. “Net als bij wetenschappelijke discussies, hebben we binnen de IAC de gelegenheid om vrij gedachten uit te wisselen om vervolgens met één stem naar buiten te treden. De Nederlandse wetenschap, die bij de internationale top behoort, en de KNAW in het bijzonder, kennen een lange traditie als het gaat om wetenschap in mondiaal perspectief te plaatsen.” Het interview van ScienceGuide met president Lu en zijn Amerikaanse collega Alberts leest u hier.

De IAC mobiliseert de beste wetenschappers en ingenieurs wereldwijd om internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereldbank te adviseren. Academies van wetenschappen van over de hele wereld richtten de IAC op in 2000. De KNAW biedt onderdak aan het secretariaat sinds de oprichting. De IAC schrijft rapporten over wetenschappelijke en technologische onderwerpen gerelateerd aan grote mondiale uitdagingen van onze tijd en voorziet zo nationale regeringen en internationale organisaties van kennis en advies. Recente rapporten waren ‘Women for Science’ en ‘Lighting the way: Toward a sustainable energy future’, dat een belangrijk werk was van Obama’s energieminister, Nobelprijswinnaar Steven Chu. Belangrijke onderwerpen voor dit jaar zijn opkomende besmettelijke ziekten en watervoorraad en -kwaliteit.

Het bestuur van de IAC bestaat uit de presidenten van vijftien nationale academies van wetenschappen. De komende vier jaar zijn dat Argentinië, Australië, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Japan, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Turkije, en de Afrikaanse Academie van Wetenschappen en de Academie van Wetenschappen voor ontwikkelingslanden (TWAS).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK