Dreigt salarisklap in HO?

Nieuws | de redactie
26 maart 2009 | Bij de HO-koepels leven grote zorgen over het effect van de het ’sociaal akkoord’ en de nullijn voor ambtenaren. Als het kabinet deze door zet, dreigt – onbedoeld? – een bezuiniging van 600 mln op salarissen en die kan alleen opgevangen worden door mensen te ontslaan of de cao’s in HBO en WO open te breken.

‘De bijdrage voor de loonontwikkeling in de collectieve sector wordt door het kabinet op nul gesteld,’ schrijft premier Balkenende aan de Kamer. Het kabinet heeft voor de komende jaren alleen wel al loonruimte vastgesteld, waardoor juist geen nullijn voor mensen aan universiteiten en hogescholen was afgekondigd. Op basis daarvan zijn cao’s afgesproken die de universiteiten en hogescholen dan niet meer zouden kunnen betalen. Zij zouden dan in hun investeringen elders in hun begrotingen of in het aantal mensen dat zij aanstellen moeten gaan snijden.

Interessant wordt in dat verband dan tevens de vraag of de 1,1 miljard ‘Rinnooy Kan geld’ voor de extra salarisverhoging van docenten onder deze strategische lijn van het kabinet valt. Zelfs zonder dat die extra in het kader van de nullijn opgeschort zou gaan worden, zou de ingreep van het kabinet al structureel 600 mln snijden in de onderwijssalarissen (2009 en 2010 en volgende jaren), zo becijfert de HBO-raad.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK