Duizendpoten onder en boven de grond

Nieuws | de redactie
16 maart 2009 | Amsterdam zit vol pissebedden van meer dan 20 verschillende soorten. Kan dat verbazen?

Pissebedden en andere bodemdieren spelen een belangrijke rol in het bevorderen van de vruchtbaarheid van de bodem. We wisten tot nu toe weinig van deze belangrijke dieren voor de natuur in Nederland.

Daar is nu verandering in gekomen. Meer dan 450 vrijwilligers verzamelden sinds 1880 gegevens over pissebedden, duizendpoten en miljoenpoten in alle uithoeken van Nederland. Al deze kennis is gebundeld in een verspreidingsatlas. De aanwezigheid van de 132 soorten pissebedden, duizendpoten en miljoenpoten die in Nederland leven is in beeld gebracht en op de kaart gezet. We weten nu dat op sommige plekken in Amsterdam meer dan 20 soorten pissebedden leven. In de provincies Limburg en Noord-Holland leven de meeste bodemdieren, met name in bossen op kleigrond.

De mierenpissebed heeft een voorkeur voor mierennesten in kalkrijke bodems. We weten ook dat een aantal tropische duizendpoten en miljoenpoten zich prima thuis voelt in Nederland. Een nieuwe atlas maakt het mogelijk om het effect van klimaatsverandering op bodemfauna in de toekomst te volgen. De Verspreidingsatlas Nederlandse landpissebedden, duizendpoten en miljoenpoten van VU-onderzoekers Matty Berg, Martin Soesbergen, David Tempelman en Hay Wijnhoven geeft dit nieuwe inzicht.






«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK