Haags lerarentekort niet opgelost

Nieuws | de redactie
16 maart 2009 | Den Haag blijft verstoken van een stevig palet lerarenopleidingen. OCW gaat wel proberen het hbo tot samenwerking te brengen op dit punt, maar wees nieuw aanbod door INHolland af.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt schrijft de Kamer, dat zij zo’n gesprek in gang heeft willen zetten, samen met B&W van de Hofstad. “Doel daarvan was met alle betrokken partijen en los van ieders voorkeuren te bezien welke mogelijkheden er zijn. Bij dat gesprek was ook de Hogeschool INHolland aanwezig. De Hogeschool INHolland had ten behoeve van dat gesprek op verzoek van de wethouder ingestemd met een kort uitstel van behandeling van zijn bezwaar tegen mijn beslissing.

Aan het eind van het gesprek heeft de wethouder moeten constateren dat op dat moment er geen of onvoldoende bereidheid is gebleken om te zoeken naar een gezamenlijke oplossing.

Op 16 december 2008 diende de behandeling van het bezwaar van de Hogeschool INHolland voor de commissie voor de bezwaarschriften. Op 16 februari 2009 heeft de commissie mij haar advies gezonden. De commissie is van mening dat ik op goede gronden tot de slotsom ben gekomen dat het voornemen van de Hogeschool INHolland zou leiden tot een ondoelmatige spreiding van tweedegraads lerarenopleidingen en dat de aanvraag van INHolland op goede gronden is afgewezen. De commissie heeft mij dan ook geadviseerd het bezwaar ongegrond te verklaren. Ik heb dat advies overgenomen en Hogeschool INHolland daarvan in kennis gesteld.

Ik zal nu op heel korte termijn nagaan of betrokkenen het zinvol achten om het gesprek te continueren en te verkennen welke alternatieven aanvaardbaar en op korte termijn realiseerbaar zijn om te voorzien in voldoende docenten voortgezet onderwijs in de Haagse regio.”

INHolland-voorman Geert Dales vindt dat het kabinet door de afwijzing een kans laat liggen om meer leraren voor het voortgezet onderwijs op te leiden. Hij acht het niet zo vreemd dat scholieren in de Haagse regio relatief weinig een opleiding tot leraar kiezen. ,,Dit komt omdat er in Den Haag, als enige van de grote steden, geen lerarenopleidingen worden aangeboden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK