HBO-studenten ontwerpen chocoladeverpakking

Nieuws | de redactie
9 maart 2009 | Twee HAN-studenten ontwierpen een chocoladeverpakking waarmee ze in de finale zijn gekomen van de Design Challenge 2008.

De verpakking bestaat uit diverse compartimenten met doordrukstrip. Omdat elk chocolaatje apart verpakt is, is hersluiten van de verpakking niet meer nodig. Met dit ontwerp zijn ze in de finale gekomen van de Design Challenge 2008, een internationale wedstrijd op het gebied van verpakkingsdesign. 90 deelnemers uit 15 landen stuurden afgelopen jaar een bijdrage in. De jury koos het concept van derdejaarsstudenten Jorg Rijkschroeff (20) en Ralf de Bruin (23) voor een van de 5 finaleplaatsen. De wedstrijd is uitgeschreven door SCA Packaging uit Brussel.

Op 23 maart presenteren de finalisten hun inzendingen aan de jury in het handels- en evenementencentrum Tour & Taxis in Brussel. Het deelnemersveld bestaat verder uit finalisten uit Frankrijk, Spanje, Roemenië en Zweden. De winnaar wordt ’s avonds bekend gemaakt tijdens de afsluiting van de Packaging Experience ’09. Tijdens dit evenement zijn experts uit de wereld van verpakkingsdesign en merkeigenaren aanwezig.

Verpakkingsconcept
De opdracht van SCA Packaging luidde: ‘Creëer een totaal verpakkingsconcept voor chocoladeverkoop in de detailhandel.” Jorg Rijkschroeff en Ralf de Bruin ontwierpen: “Pop your Flavour”, een verpakking die uit diverse compartimenten met doordrukstrip bestaat. Omdat elk chocolaatje apart verpakt is, is hersluiten van de verpakking niet meer nodig.

De grondstof van de verpakking is Polylactic (PLA): een materiaal dat uit maïs wordt vervaardigd en biologisch volledig afbreekbaar is. Het beschikt daarnaast over alle eigenschappen van een goed verpakkingsmiddel. Behalve dat PLA het milieu niet belast, is het hittebestendig, doorzichtig en sterk, het glanst en het kan eenvoudig worden bedrukt.

Prijzen
De eerste prijs bestaat uit een geldbedrag van 3000 euro en een stage bij het Innovatiecentrum van SCA Packaging in Brussel, of bij een van de andere ontwerpstudio’s in Europa. De overige finalisten gaan met elk 1000 euro naar huis. Op de finaledag krijgen alle deelnemers een workshop door designexperts aangeboden en daarmee de kans hun eigen ontwerp te optimaliseren.
Jorg Rijkschroeff en Ralf de Bruin vielen al eerdere in de prijzen: in december 2008 ontvingen zij uit handen van minister Cramer (VROM) een prijs van 10000 euro in een wedstrijd voor duurzame terrasverwarming. De prijs die Jorg en Ralf ontvingen voor hun inzending, een stoel met verwarmingskussen, moet worden besteed aan het verder uitwerken van dit concept.

Inmiddels hebben de studenten samen een bedrijf opgericht en volgen zij bij het Centrum voor Ondernemerschap van de HAN de hbo-certificaatstudie Ondernemerschap.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK