Lichtpaden contra recessie

Nieuws | de redactie
9 maart 2009 | De ‘lichtpaden’ via glasvezelnetten gaan de benutting van internet voor kennis en de dagelijkse dingen omwentelen. De wereld kent nu 2,5 miljard internetters , 4,1 miljard mobiele bellers en 700 mln gsm’s zit al een browser. Prof. Jaap van Till (Delft en HAN-lector) werkt aan de omslag wereldwijd en de kansen voor Nederland daarbij.Op zijn seminar aan de HAN over de ‘geo-shift’ in de technologie en economie vertelde Van Till aan ScienceGuide hoe hij waarneemt dat het denken hierover nog sterk aanbod-bepaald  is. Met de lichtpaden –kleurverbindingen via glasvezels waarmee ongekende hoeveelheden en snelheden van dataverkeer mogelijk worden – wordt de discussie ook weer gedomineerd dor vragen en plannen rond de fysieke aanleg en ontsluiting van deze nieuwe breedbandinfra. Veel spannender vindt Van Till de opening van het debat over “ wat gaan we eigenlijk doen op die lichtpaden?”

In elk huis, elk bureau of elke werkplek zijn inmiddels vele telecom- en webvoorzieningen aanwezig. Maar zij zijn veelal separaat van elkaar en evenmin ‘beweeglijk’. “ Het ijn nu nog losse flodders. Ze werken niet samen. Met nieuwe breedbandinfra kan dat wel meteen, want de combinaties hiervan vreten nu bandbreedte, die dan beschikbaar komt.”

Van Till wees er in eerdere publicaties op ScienceGuide (over Hyperkamers en de Parallelo-generatie) reeds op, dat zulke combinaties onstuitbaar zijn. “ De next- net-generaties van nu, die parallelo’s die alles tegelijk online doen dus, wil gewon zo kunnen leven, werken en leren. Die komt met combinaties van LCD-schermen. Touchscreen-functies, en al dat multitasken van ze op smartphones, laptops en social networks. Mijn vader en moeder vonden het ook vreselijk dat ik mijn huiswerk deed met de radio aan. ‘Hoe kun je dan leren? Uit dat ding!’ Dit is de volgende versie van deze ontwikkeling, onstuitbaar.

Van Till ziet daarom een snelle trend naar ‘de Deux Chevaux, de Volkswagen van deze breedband-combinaties’. Het samenwerken en –leren, tot ver buiten de huidige top R&D-toepassingen via Surf en dergelijke, is daarvan de aandrijver. India is het land dat daarbij een leidende rol gaat spelen, omdat zowel de kennisdiaspora als de agrarische kernen en hun ontwikkeling daar belangrijke drijfveren vormen. GSM-verkeer is er –net als in Afrika- een snel groeiende vorm van succesvolle marktontwikkeling en –contacten op het platteland.

De integratie van de miljarden gsm’s met de miljarden internetgebruikers en hun ‘lichtpaden’ aansluitingen acht Van Till – in lijn met het smart-grid beleid van Obama – een van de belangrijkste tegenkrachten om uit de recessie te geraken. Ook voor Nederland, dat nu nog een voorloper is in de wereld terzake. “We zullen alleen al 7 miljoen aansluitingen op het glasvezelnet moeten aanleggen in enkele jaren. Het kabinet doet al de suggestie dat provincies en gemeenten daar de Nuon-verkoop-inkomsten heel goed in zouden kunnen steken. Deze investering levert in elk geval in de bouw en dergelijke veel werk op. Nu Duitsland en de USA in hun stimuleringsplannen dit punt ook fors oppakken, moet Nederland zien zijn voorsprong niet kwijt te raken. Japan en Zuid Korea zijn ons voorbij met een wat andere aanpak, dus we zijn nu nog kansrijk. Maar dat blijft echt niet zo.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK