Medicijnen tegen dementie en ADHD sneller ontwikkelen

Nieuws | de redactie
31 maart 2009 | De samenwerking van de farma-industrie met onafhankelijke instellingen, als universiteiten, kan leiden tot indrukwekkende resultaten, maar herbergt ook mogelijke belangenconflicten. Hoe pak je dit aan bij geneesmiddelen tegen dementie en ADHD?

UMC St Radboud organiseert een symposium hierover op 17 april. Onderzoek naar de werkzaamheid en de veiligheid van nieuwe geneesmiddelen wordt steeds ingewikkelder, aldus Science in oktober 2008. Het vertalen van laboratoriumuitkomsten in zinvolle dierproeven en vervolgens in uitgekiend klinisch onderzoek is een zeer tijdrovend, complex en kostbaar samenwerkingsproces.

Hetzelfde geldt voor  het correct uitvoeren van klinisch onderzoek en daarna het toepassen van de resultaten in de medische praktijk. Enerzijds zijn de ontwikkelkosten van medicijnen bijna niet meer op te brengen. Anderzijds stellen de media, al dan niet terecht, regelmatig de samenwerking tussen onafhankelijke onderzoeksinstellingen en farmaceutische industrie aan de orde.

Ondertussen is er vanuit groepen van patiënten en medici een groeiende vraag naar specifieke geneesmiddelen, vooral voor ziekten waaraan steeds meer mensen lijden, zoals dementie en ADHD. Is het niet mogelijk om, zonder verlies van veiligheid en kwaliteit, het ontwikkeltraject van molecuul naar patiënt te versnellen, om tegemoet te komen aan de hooggespannen verwachtingen van deze (en andere) patiënten en hun families? Kunnen wetenschappers, artsen en farmaceutische industrie hun samenwerking nog verbeteren om de medische vooruitgang te bevorderen?

Dat zijn vragen die aan de orde komen op het symposium Translational research in dementia and ADHD, op 17 april in Nijmegen. Op dit symposium spreken deskundigen op het gebied van dementie, zoals prof. dr. Marcel Olde Rikkert (UMC St Radboud) en prof. dr. Magnus Sjogren (Schering Plough Oss en Alzheimer Centrum Nijmegen); deskundigen op het gebied van ADHD, zoals prof. dr. Jan Buitelaar (UMC St Radboud) en prof. dr. Terje Sagvold (Unversiteit van Oslo); en deskundigen die zich richten op de vertaalslag van molecuul naar mens, zoals Edward Lysen (Wyeth Pharmaceuticals) en dr. Willem de Laat (TI Pharma, Leiden).

Symposium: Translational research of latest drug discoveries: new building blocks in ADHD and Dementia treatment.
Plaats:  52 Degrees, Nijmegen, Jonkerbosplein 52, 6534 AB Nijmegen).
Datum:            17 april 2009, 09.00-17.15 uur.
Programma; www.ipcneurobrain.nl
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK