Meer uitdaging in mbo-hbo

Nieuws | de redactie
10 maart 2009 | Fontys Hogeschool ICT en ROC Eindhoven werken samen in 'Fast Lane' waardoor studenten in zes jaar een mbo- én een hbo-diploma halen. Alexander van Eerd en Michiel Fortuin begonnen drie jaar geleden aan een ict-opleiding bij het ROC. Ze zijn enthousiast over het Fast Lane traject. "Ik begon aan de opleiding met veel voorkennis en liep dus voor op de rest", vertelt Michiel. Ook voor Alexander was het hogere niveau een reden om het mbo/hbo-traject te volgen. "Het niveau van het reguliere onderwijs zou voor mij te laag zijn, waardoor ik geen uitdaging had."

De twee mbo’ers vervelen zich absoluut niet. Ze maken al opdrachten op hbo-niveau en aan hun stage worden ook meer eisen gesteld. Doordat ze deze opleiding volgen, kunnen Alexander en Michiel hun eerste hbo-stage overslaan. Ook hoeven ze het oriëntatieblok voor eerstejaarsstudenten niet te volgen. Hierdoor korten ze hun hbo-studie met een jaar in.

Minder uitval mbo’ers

Van de eerstejaarsstudenten die bij Fontys Hogescholen beginnen aan een bacheloropleiding, is een derde afkomstig van het mbo. Een gedeelte van deze groep haakt tijdens het eerste jaar af of verandert van opleiding. Mbo’ers doen het bij Fontys in het algemeen wel beter dan havisten. Het project Fast Lane is volgens Paul van der Plas, medewerker van het Fontys Aansluitingscentrum, een goede manier om deze uitval te voorkomen. Vanwege hun versnelde traject komen de mbo-studenten al regelmatig bij Fontys. Ook werken ze samen met hbo-docenten en –studenten. ‘Een mbo’er wil vooral weten of hij het niveau van de studie aan kan. Door dit traject is de drempel om door te stromen naar het hbo stukken lager. Ze weten wat hen te wachten staat. Om die reden zijn we nu ook hard bezig de hbo-doorstroomprogramma’s in andere sectoren te ontwikkelen’, aldus Van der Plas. Een ander voordeel van de onderlinge samenwerking is volgens docent Jos Boonen dat ‘we precies weten hoe ver studenten zijn. Voor dit traject was niet altijd duidelijk welke vrijstellingen mbo’ers konden krijgen. In de docentenkamer werd daar over gediscussieerd. Dat hoeft nu niet meer, omdat Fontys en het ROC een gezamenlijk leerplan hebben ontwikkeld en dus weten over welke competenties de mbo-studenten beschikken.’

Betere kans op arbeidsmarkt

Door het versnelde traject met als resultaat een hbo-diploma, denkt Alexander een betere kans te maken op de arbeidsmarkt. ‘Als ik naar de huidige vacatures kijk, dan wordt er bijna altijd naar hbo-niveau gevraagd. De vraag naar mbo-niveau is minimaal. Fast Lane heeft bovendien als voordeel dat ik niet in zeven, maar in zes jaar tijd twee diploma’s kan halen.’ Zijn vervolgopleiding zal waarschijnlijk Informatica worden. Michiel twijfelt nog tussen die studie of Technische Informatica. Voor zover de twee het weten, gaan hun ruim twintig medestudenten allemaal naar het hbo. Inmiddels volgen bij ROC Eindhoven in totaal ongeveer zeventig mbo’ers het Fast Lane traject.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK