Minder pijn met Haitink

Nieuws | de redactie
10 maart 2009 | Haitinks 80e wordt zelfs medisch gevierd. Wat blijkt? In de wachtkamer van tandarts of huisarts zorgen zijn soort klanken dat de patiënt rustiger wordt. Pop werkt niet. De patiënt is, door de klassieke muziek, minder gestrest als hij de behandelkamer binnenloopt. Karin Dijkstra (UT) onderzocht Bach- en Brahms-effecten in zorgomgevingen.

Deze effecten zouden ingezet kunnen worden om een healing environment te creëren. Een zorgomgeving, zoals de wachtkamer van de huisarts, de behandelkamer van een psycholoog of een ziekenhuiskamer, moet een dusdanige verwachting scheppen, dat de behandelaar goede medische zorg verleent. Vaak zijn dit witte ruimten die er schoon uitzien. Maar hoe zit het dan met de behoeften als ontspanning, comfort en welbevinden van patiënten, want situaties in de gezondheidszorg worden vaak gekenmerkt door gevoelens van onzekerheid, stress en angst.

Promovenda Karin Dijkstra van de Universiteit Twente onderzocht dit. Ze keek naar de effecten van de fysieke zorgomgeving op de gezondheid en het welbevinden van patiënten. De fysieke zorgomgeving kan namelijk het verschil maken in hoe snel een patiënt herstelt of zich aanpast aan bepaalde chronische of acute omstandigheden. Door het plaatsen van planten, het aanbrengen van kleur of het afspelen van muziek kunnen healing environments worden gevormd.

Klassieke muziek in de wachtkamer

Dijkstra heeft gekeken naar het effect van muziek op stress en angst in de wachtkamer van een tandarts en een huisarts. Blootstelling aan muziek is geassocieerd met positieve veranderingen in de stemming van patiënten. Het onderzoek toonde aan dat het draaien van klassieke muziek in de wachtkamer van een tandarts en huisarts resulteerde in minder angst en stress, en een hogere aantrekkelijkheid en professionele kwaliteit van de wachtkamer. Hetzelfde experiment met popmuziek leverde geen significante resultaten op. De muziekvoorkeur speelt geen rol, ook als je niet van klassieke muziek houdt, heeft dit toch een rustgevende werking. Deze relatief eenvoudige en goedkope veranderingen in wachtkamer van een zorgverlener kan de sfeer van een zorgomgeving dusdanig veranderen en tot gunstige effecten voor de patiënten leiden.

Planten en kleur

De Twentse promovenda keek niet alleen naar het effect van muziek in wachtkamers. Ze onderzocht ook het effect van planten en kleur in ziekenhuiskamers en behandelruimten. Hieruit bleek dat een plant, of zelfs een schilderij van een boom, een stressreducerend effect heeft op de patiënt. Dit kan bijdragen aan een vlotter herstel van de patiënt. De effecten van kleur zijn sterk afhankelijk van de persoonlijke karaktereigenschappen van de patiënt. Wel werd duidelijk dat een witte behandelkamer professionaliteit uitstraalt en ervoor zorgt dat patiënten meer over zichzelf vertellen aan een psycholoog.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK