Nanodeeltjes printen

Nieuws | de redactie
11 maart 2009 | Inkjetprinters kunnen nu ook nanodeeltjes, biologische materialen en geleidende polymeren afdrukken. Een lectoraat van Fontys zet dit als eerste in voor onderzoek.

Het Fontyslectoraat Functionele Polymeren gaat deze printtechniek inzetten voor onderzoek naar materialen en het aanbrengen van structuren. Hiervoor wordt samengewerkt met het bedrijfsleven. Voordeel van dit inkjetprinten is dat het materiaal alleen aangebracht hoeft te worden waar het nodig is.

‘Het te printen patroon kan per print aangepast worden, terwijl bijvoorbeeld bij zeefdrukken je vast zit aan hetzelfde patroon. Bij lithografische technieken moet er vaak na afloop nog materiaal worden weggehaald,’ vertelt Jan Bernards, lector Functionele Polymeren bij Fontys Hogeschool. Door het inkjetprinten kunnen bepaalde stappen in het lithografische proces overgeslagen worden.

Apparatuur up-to-date
Het lectoraat Functionele Polymeren heeft de printer aangeschaft om te kunnen werken met de nieuwste technologieën. Bernards: ‘Als je onderzoek doet, heb je een laboratorium nodig met apparatuur die up-to-date is.’ De onderzoeksgroep schafte in 2007 als eerste in Nederland een compacte elektronenmicroscoop van FEI Company aan. Met deze moderne apparatuur blijft Fontys op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op technologisch gebied. Niet alleen de onderzoekers, ook de studenten maken gebruik van de inkjetprinter en microscoop. ‘Zij leren ermee werken en zijn met deze kennis goed voorbereid op hun toekomstig werkveld’, aldus de lector Functionele Polymeren.

Alledaagse apparaten
Functionele polymeren zullen de komende jaren steeds meer toegepast worden in alledaagse apparaten, zoals bijvoorbeeld in OLED displays. Deze beeldschermen hebben als voordeel dat ze energiezuiniger zijn en in het zonlicht kunnen worden afgelezen. OLED displays worden nu al op kleine schaal geproduceerd, maar zullen over enkele jaren de huidige televisies gaan vervangen. Op het biologische vlak zijn toepassingen mogelijk waarbij bijvoorbeeld sensoren besmetting van voedsel aangeven. Functionele polymeren, die aangebracht zijn op levensmiddelenverpakkingen, verkleuren als ze met bepaalde bacteriën in contact komen, of als de zuurgraad verandert.

Proces optimaliseren
Voor het onderzoek naar het inkjetprinten, heeft Fontys contact gezocht met het bedrijfsleven. In de regio Eindhoven werken veel bedrijven aan inkjetprinten en aan plastic elektronica. ‘Voor dit soort producten is deze printtechniek een van de mogelijkheden. Samen met bedrijven willen we de verschillende stappen in dit proces bekijken en verder optimaliseren,’ licht Bernards toe. Het is de bedoeling dat Fontys samen met de TU/e en met bedrijven uit de regio een project start waarin de inkjetprinttechniek centraal staat.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK