Nigeria, Philips, Delft

Nieuws | de redactie
3 maart 2009 | De TU Delft heeft de elektrotechnicus dr. Kofi Makinwa, een alumnus uit Nigeria, benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar. Zulke leerstoelen zijn bedoeld om jonge toppers vroegtijdig te bevorderen, opdat zij hun kennisloopbaan maximaal ontwikkelen. De jonge prof werkte onder meer aan de ontwikkeling van de eerste dvd-spelers.

Prof.dr. Kofi A.A. Makinwa (1964) richt zich op het ontwerp van geïntegreerde schakelingen (chips) en slimme sensor-systemen. ‘In de toekomst wil ik me toeleggen op autonome sensor-systemen. Deze moeten dusdanig weinig energie gebruiken dat ze genoeg energie kunnen putten uit omgevingsbronnen als trillingen, zonlicht, temperatuurverschillen en radiogolven.’

Makinwa komt uit Nigeria waar hij zijn masteropleiding volgde. In 1988 ontving hij een Philips-beurs, waarmee hij in Nederland een tweede masteropleiding voltooide. Vervolgens werkte hij van 1989 tot 1999 bij Philips Research, waar hij onderzoek deed aan interactieve displays (waarop geschreven kan worden). Ook werkte hij aan magnetische en optische opslagsystemen, zoals de eerste dvd-spelers.

In 1999 kwam hij naar de TU Delft, waar hij in 2004 promoveerde. Het jaar daarna verwierf hij tijdens het STW-symposium ‘Van Wetenschap tot Innovatie’ de titel Simon Stevin Gezel met een presentatie over een slimme windsensor zonder bewegende delen. Eveneens in 2005 ontving hij een VENI-subsidie van NWO om onderzoek te doen aan geïntegreerde temperatuursensoren en tijdsreferenties.

Kofi Makinwa is tevens lid van De Jonge Akademie van de KNAW. De Jonge Akademie is opgericht om jonge onderzoekers in aanraking te brengen met collega’s uit vakgebieden buiten hun eigen specialisme. Makinwa heeft dertien octrooien en meer dan tachtig wetenschappelijke publicaties op zijn naam en heeft diverse ‘best paper awards’ gewonnen. Hij is een veel gevraagde spreker op internationale conferenties en een ‘distinguished lecturer’ van de IEEE.

De Antoni van Leeuwenhoek (AvL) benoemingen aan de TU Delft zijn voorbehouden aan de absolute top van de jonge Delftse wetenschappers. Door hen vroegtijdig te bevorderen tot de positie van hoogleraar kunnen zij hun wetenschappelijke carrière maximaal ontwikkelen. De AvL-hoogleraren worden niet direct belast met de management- en onderwijstaken die bij het reguliere hoogleraarschap behoren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK