Onbenut talent

Nieuws | de redactie
2 maart 2009 | Het afschrijven van kenniswerkers helpt niet om de recessie te boven te komen. We moeten juist meer talenten benutten. Wat is daarbij de rol van universiteiten? Dat komt ter sprake in het VSNU-café van 17 maart 2009, waar Jo van Ham (TU/e), Mary Tupan (ECHO) en Fatma Koser Kaya (D66) de degens kruisen.

Met het oog op gevreesde massaontslagen, kwam de TU/e onlangs al met een plan om 1000 kenniswerkers aan een baan te helpen. Bij de Eindhovense universiteit leeft het besef dat onderzoekers hun heil elders gaan zoeken als er de komende jaren geen werk meer is bij universiteit en onderzoeksinstituten. Het zou een braindrain veroorzaken waar ze in de lichtstad niet op zitten te wachten.

De huidige economische situatie zet een discussie op scherp die al veel langer woedt: hoe zorgen we dat in Nederland meer mensen hoger onderwijs volgen en meer mensen promoveren? Want in vergelijking tot het buitenland heeft Nederland relatief weinig gepromoveerden. Hoe benutten we onbenut talent?

Aan tafel zitten:
– Jo van Ham. Deze veteraan onder de ambtenaren was tot voor kort directeur hoger onderwijs op het onderwijsministerie, en is sinds 1 oktober 2008 lid van het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven. Lees zijn interview vooraaf met ScienceGuide hier.
– Fatma Koser Kaya, Tweede Kamerlid voor D66. Zij zet zich onder meer in voor de bevordering van arbeidsparticipatie, onder meer door het creëren van betere mogelijkheden voor om- en bijscholing. Onlangs vroeg zij aandacht voor de stagnatie van het aantal vrouwen die topposities bekleden in het bedrijfsleven.
– Mary Tupan, directeur van ECHO. Onlangs nog leidde zij een studiereis naar Chicago waar de huidige onderwijsminister Arne Duncan als CEO van het onderwijs in Chicago de afgelopen jaren tal van maatregelen nam om talenten in het onderwijs beter te benutten. Lees haar interview vooraf met ScienceGuide hier.

Tijdens de discussie wordt de zaal nadrukkelijk uitgenodigd te participeren. Het VSNU-café ‘Onbenut talent’ vindt plaats op 17 maart 2009. Het duurt van 17.30 uur tot 18.30 uur en wordt gehouden in Café Brasserie Dudok, Hofweg 1a, Den Haag. Na afloop bent u van harte uitgenodigd een borrel te blijven drinken. U kunt zich hier aanmelden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK