Onderwijs € 1,7 miljard in de min?
“In het sociaal akkoord staat dat de bijdrage voor de loonontwikkeling op nul wordt gesteld. Dit betekent dat de loonruimte voor het overleg over nieuwe cao’s nihil is, en er dus geen enkele compensatie kan plaatsvinden voor inflatie en koopkrachtvermindering,” schrijven de voorzitters aan de Kamer. Ook stellen zij vast dat de sector zo’n € 300 mln aan extra pensioenpremies zal moeten ophoesten, tenzij de pensioenaanspraken van het personeel ‘versoberd’ zou gaan worden.
In de kern van de zaak vertrouwen zij de maatregelen niet die naar buiten zijn gebracht, en de interpretatie van minister Plasterk zorgde vooral voor paniek. “Het kabinet wekt de indruk niet te bezuinigen op het onderwijs. Maar is dat wel zo? Wat gaat er schuil achter de op 25 maart j.l. gepresenteerde crisismaatregelen? Vanzelfsprekend vergt de crisis bijstellingen, maar wij vrezen bezuinigingen die alle investeringen van de afgelopen jaren ongedaan maken. Bezuinigingen die negatieve gevolgen hebben op initiatieven die de schooluitval moeten verminderen en die moeten zorgen voor meer hoger opgeleiden.”
In de Kamer zal vanmiddag al gediscussieerd worden over de zorgen van de koepels en de reacties van het kabinet van vorige week, zulks op basis van vragen van D66.
U leest de complete tekst van de uiterst scherpe aanval op minister Plasterk en zijn collega’s hier.
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
