Onderzoek in plaats van bijbaan

Nieuws | de redactie
17 maart 2009 | Zo'n 150 studenten gaan van 'achter de bar naar het lab'. Dankzij het Programma Akademie-assistenten ruilen zij bijbaantjes voor een onderzoeksbaan bij hun universiteit.

Deze studenten worden voor gemiddeld een dag per week aangesteld bij de universiteit, waarbij ze deelnemen aan een onderzoeksproject. De selectiecommissie van het Programma heeft tien projecten voor de pilotronde van 2009 geselecteerd.

Twaalf studenten Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Eindhoven gaan bijvoorbeeld meewerken aan verschillende projecten over intelligente spelconcepten. Er wordt onder andere bekeken hoe intelligente spelconcepten kinderen kunnen stimuleren om meer te bewegen en meer samen te spelen. Aan de Universiteit Twente gaan vijftien studenten van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica allemaal drie maanden meelopen met een gerenommeerd en inspirerend wetenschapper. De studenten zijn als participant, observant en criticus betrokken bij het traject van hypothese, meting, verificatie, begripvorming en publicatie.

De Akademie-assistenten worden betrokken bij cruciale stappen van succesvol onderzoek dat met hen door een succesvolle onderzoeker wordt uitgevoerd. Dertien studenten van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg krijgen een aanstelling van een jaar als Akademie-assistent. Ze leveren een bijdrage aan wetenschappelijke artikelen en andere publicaties, bezoeken internationale congressen en ondersteunen bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Ook bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, TU Delft, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Maastricht zijn plekken voor Akademie-assistenten nu gerealiseerd.

Het Programma Akademie-assistenten is een initiatief van de KNAW en het ISO. U leest hier over de achtergronden daarvan en het betoog van oud-president Frits van Oostrom, dat de basis legde daarvoor.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK