Power to the Parallellos! (1)

Nieuws | de redactie
5 maart 2009 | Behulpzame antwoorden op de economische crisis hoeven we van de huidige generatie leidinggevenden niet te verwachten, want die vluchten in retro-oplossingen, zo denkt HAN-lector Jaap van Till (64). Volgens hem moeten we onze hoop vestigen op jonge mensen die wel waarde kunnen toevoegen aan de economie.

Ik ben nu bijna 65 dus ik heb op z’n minst drie eerdere crises meegemaakt. Heel vervelend als alles opeens omlaag begint te fietsen in plaats van omhoog. Maar er horen ook vaste rituelen bij zoals brieven aan het personeel dat in het kader van  algemene en drastische bezuinigingen het management heeft besloten dat je voortaan elke dag zelf je prullenmand moet legen in de centrale container. Lekker belangrijk.

Maar ook de echt heftige ingrepen. Die blijken meestal ten koste te gaan van, ja u raadt het al diegenen die niks terug kunnen doen: oudjes en studenten. Die kunnen in Den Haag geen vuist maken. Ik ben al aan het aftellen wanneer de berichten zullen komen over verhogen van de collegegelden, verlaging van de beurzen, verhoging van de pensioenleeftijd en verlaging van de AOW en pensioenen. Dus ze gaan vast mijn leeftijdsgenoten en mijn studenten flink pakken. Als we niks doen tenminste. Vanuit Den Haag verwacht ik ook dit keer geen plan waar de leiding heen wil met dit land. En daar vragen jonge mensen steeds luider naar: “Wat is jullie plan ??”

Ik hoor en zie alleen maar Retro acties, zoals door de staat veiligstellen van:

(1) de Grote Maak-bedrijven uit de Industriële Maatschappij, zoals Philips, een echt fabrieksdenkend bedrijf. We zij er trots op maar ze zijn in staat geweest om zo ongeveer alle ICT- en Telecom innovaties richting fase 2 en 3 uit hun handen te laten vallen omdat ze het niet begrepen hadden wat het was. De CEO ontkent zelfs dat er buiten (1) innovaties zijn (???)

(2) De Diensten Maatschappij, met name de financials, die door het mogen *) vermengen van Commercial Banking (gewone account en leenbanken), verzekeringen en Investment Banking (de gokkers) ons in deze giga puinhoop hebben doen belanden zonder dat er ook maar een gnoom met eigen vliegtuig in handboeien werd afgevoerd of dat ook maar wie ook zijn excuses aanbiedt, zoals Greenspan wel deed. De generatie die 1 en 2 leidt heeft grotendeels gefaald.

Neen, we zullen het moeten hebben van mensen jong van geest die werkelijke waarde genereren door nieuwe dingen te doen en te combineren (Added Value weet u nog wel van de B.T.W.) dat is de aanstormende Creative Class (3) die nu nog grotendeels op scholen en collegebanken zit. Wat gaat de Regering daarvoor doen ??

Ik heb geprobeerd deze bevolkingsgroep te karakteriseren omdat op dit moment in de beleidskringen en corridors of power men geen beeld bij deze jongelui heeft, dus dan komen ze niet in de kruidenierslijsten voor. En ik heb ze een naam gegeven. Of het klopt weet ik niet, maar kijkt u maar of u het verhaal herkent, en bedenk wat mij betreft iets beters, maar wordt zichtbaar !! Anders kom je in lange rijen te staan, en ik bedoel niet in de file, voor de kassa of voor de skilift. Maakt het verschil !!

Het verschijnsel kan grote consequenties voor lesgeven en tal van andere  samenwerkingsomgevingen gaan krijgen. Tegelijk is het een enorme driver waarvoor we nieuwe dingen kunnen gaan doen en maken.

Network Power to the Parallelos!! da’s mijn plan.

Jaap van till
lector Telecommunicatie & Netwerken, HAN


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK