Ruimtevleugels voor precieze metingen

Nieuws | de redactie
17 maart 2009 | De ESA satelliet voor de GOCE missie die vanmiddag is gelanceerd, is uitgerust met speciale vleugelachtige zonnepanelen van Dutch Space. Zij moesten voldoen aan extreme eisen wat betreft stijfheid, sterkte en elektrisch vermogen, omdat de sonde uitzonderlijk nauwkeurige metingen van zwaartekracht moet kunnen verrichten.

GOCE is onderdeel van het Europese ‘Living Planet’-programma en zal onderzoek doen naar het zwaartekrachtveld rond de aarde. De zonnepanelen zijn speciaal door Dutch Space voor deze missie ontworpen. De gehele satelliet heeft een bijzondere vorm om de wrijvingsweerstand te minimaliseren.

Zelfs op de hoogte van 268 km waarop GOCE opereert, kunnen vrije moleculen die tegen de satelliet botsen de extreem nauwkeurige metingen verstoren. Om dit te vermijden, zijn de panelen als ‘vleugels’ ontworpen. Ook mogen de extreme temperatuursverschillen tussen volledige blootstelling aan de zon en verduistering achter de aarde niet resulteren in een plotseling ‘zetten’ van de structuur omdat dat direct de metingen zal ruïneren. De totale missie zal 20 maanden duren, waarin de satelliet zijn extreem nauwkeurige metingen moet gaan verrichten in twee periodes van zes maanden.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK