Terpstra wil jongeren zonder baan in onderwijs houden

Nieuws | de redactie
11 maart 2009 | Doekle Terpstra wil een nationale investeringsbank, maar pleit nu niet voor extra geld voor fundamenteel onderzoek, "want dat heeft een doorwerkingstijd van twintig jaar. Kies dus voor de aanpak die op korte termijn werkt." Jongeren die werkloos dreigen te worden, wil hij aan de slag houden "door ze een baan te geven in het onderwijs als studentenbegeleider."

In een rubriek-bijdrage voor Eén Vandaag noemt de HBO-raad voorzitter drie dingen die hij nodig vindt om de crisis te bestrijden.  

1. Nederland is niet innovatief genoeg. Maak van de crisis een kans door stevig te investeren in onderzoek waar we snel wat aan hebben. Dus niet primair via wetenschappelijk onderzoek, want dat heeft een doorwerkingstijd van twintig jaar. Kies dus voor de aanpak die op korte termijn werkt. Pas op dat mensen met de kleine bedrijfjes niet de rekening van de crisis betalen. Het midden- en kleinbedrijf is de ruggengraat en de banenmotor van de economie. Vergeet dat niet! We moeten dus stevig investeren in de kennisontwikkeling van het MKB.

2. Laat er geen verloren generatie ontstaan van jongeren die afstuderen in het MBO of het HBO. Houd jongeren die in een uitzichtloze situatie van werkloosheid dreigen te komen vast door ze een baan te geven in het onderwijs als studentenbegeleider, of ze verder te scholen. We hebben daar inmiddels goede ervaringen mee opgedaan. Een tweesnijdend zwaard. Vacatures in het onderwijs worden opgevuld en jongeren wordt perspectief geboden.

3. Laat banken, met de financiële sector als belangrijke veroorzaker van de economische crisis, maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Ze hebben ons geld gekregen, nu moeten ze er wat mee doen. Laat hen nu een impuls geven aan de economie door een aantal miljarden te storten in een op te richten nationale investeringsbank. Die bank moet bedrijfsinvesteringen gericht op vernieuwing makkelijker maken.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK