Toch bezuinigingen voor hoger onderwijs?

Nieuws | de redactie
27 maart 2009 | Minister Bos van Financiën "kan niet uitsluiten” dat de nullijn zou leiden tot een forse bezuinigingsklem in het hoger onderwijs. Maar volgens minister Plasterk zijn de lerarensalarissen veilig, al zal hij nog wel op zijn departement gaan kijken "welke dingen op dit moment geen prioriteit hebben".

De grote zorg bij de koepels in het hoger onderwijs over het effect van het ‘sociaal akkoord’ begint door te slaan naar paniek over de begroting van de instellingen.Als Bos door zet, dreigt – onbedoeld? – een bezuiniging van 600 miljoen op salarissen en die kan alleen opgevangen worden door mensen te ontslaan of de cao’s in HBO en WO open te breken. De koepels eisen nu op kortst denkbare termijn overleg met minister Plasterk om opheldering te krijgen en zo nodig noodmaatregelen op tafel te leggen.

‘De bijdrage voor de loonontwikkeling in de collectieve sector wordt door het kabinet op nul gesteld,’ schrijft premier Balkenende aan de Kamer. Het kabinet heeft voor de komende jaren alleen wel al loonruimte vastgesteld, waardoor juist geen nullijn voor mensen aan universiteiten en hogescholen was afgekondigd. Op basis daarvan zijn cao’s afgesproken die de universiteiten en hogescholen dan niet meer zouden kunnen betalen. Zij zouden dan in hun investeringen elders in hun begrotingen of in het aantal mensen dat zij aanstellen moeten gaan snijden.

Interessant wordt in dat verband dan tevens de vraag of de 1,1 miljard ‘Rinnooy Kan geld’ voor de extra salarisverhoging van docenten onder deze strategische lijn van het kabinet valt. Zelfs zonder dat die extra in het kader van de nullijn opgeschort zou gaan worden, zou de ingreep van het kabinet al structureel 600 mln snijden in de onderwijssalarissen (2009 en 2010 en volgende jaren), zo becijfert de HBO-raad.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK