Vrouwen naar de top

Nieuws | de redactie
2 maart 2009 | De TU Delft was de eerste universiteit die ‘Talent naar de Top’ tekende. Leiden, UvA en UU doen nu ook mee. Hoewel meer vrouwen studeren aan de Leidse universiteit, dringen vooral de mannen door in de hogere academische functies. Leiden was met 12% vrouwelijke hoogleraren landelijk koploper, maar volgens vice-rector Rietje van Dam loopt het percentage momenteel weer iets terug.

Van Dam: ‘De financiële crisis waarin de wereld momenteel verkeert gaat op een dag weer voorbij en dan doemt het probleem van de vergrijzing weer op. Naar verwachting ontstaat dan overal een tekort aan hoogopgeleiden. Daardoor is er de urgentie om nu al te investeren in al  het talent, niet alleen het mannelijke. Om deze reden staan de decanen achter de ondertekening van het Charter Talent naar de Top. Hun standpunt was steeds: we willen de beste persoon voor een functie, of dat nu een man of een vrouw is.’

Positief?
Is het charter geen –omstreden-  vorm van positieve discriminatie? ‘Misschien enigszins maar het hoeft niet. Ik hoop dat dit vrouwen stimuleert om beter te zijn dan hun mannelijke collega’s, dat ze zich in positieve zin onderscheiden, dat ze fit for the job  zijn en van daaruit solliciteren naar een plek waar ze door veel mannen worden omringd. Dit uitgaande van het – ook bewezen – feit dat een team van gemengde samenstelling beter functioneert.’

27 mannen
‘Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat er bij de keuze tussen mannen en vrouwen bepaalde mechanismen in het spel kunnen zijn’, aldus Van Dam. ‘Zo wordt de aanwezigheid van vrouwen in een mannengezelschap pas als ‘normaal’ ervaren als ze minimaal eenderde van het totaal uitmaken. In het College van Bestuur hebben we dat nu voor elkaar,’ lacht zij. ‘Een feit dat iedereen te denken heeft gegeven is dat de directeuren van de 27 instituten waarin ons wetenschappelijk onderzoek is ondergebracht, allemaal mannen zijn.’

Zelf maakt Van Dam met haar bèta- achtergrond vaak deel uit van een mannengezelschap. Ze zegt hierover: ‘Je hoeft je als vrouw in een mannencultuur niet aan te passen, wel moet je je er rekenschap van geven, er ook rekening mee houden. Je stuit wel eens ergens op en daar moet je overheen kunnen stappen.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK