1000 keer ervaring

Nieuws | de redactie
8 april 2009 | Kabinetten struikelen over perikelen rond het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Frank Vandenbroucke daarentegen verheugt zich op zijn bezoek aanstaande donderdag aan Vilvoorde. Vanwege een heftruckchauffeur.

“Donderdagmiddag reik ik in Vilvoorde een ervaringsbewijs uit aan een jongeman van allochtone herkomst die op grond van zijn ervaring is getest als heftruckchauffeur. Ik doe dit zelf omdat het gaat om het duizendste certificaat.

We willen het mogelijk maken dat mensen hun werkervaring en expertise ook op niet-schoolse manieren kunnen certificeren. We hebben dat in meer beroepen, zoals kraanbestuurders callcenteroperators en begeleiders in de buitenschools kinderopvang. Het gaat daarbij om het erkennen van vormen van leren die helemaal buiten de schoolse paden liggen.

Ik teken die ervaringsbewijzen allemaal zelf. Ik had nooit gedacht dat ik als minister nog eens diploma’s zou moeten tekenen! Het gaat dan zowel om jonge mensen als oudere mensen. Ik vind het heel leuk die bewijzen te tekenen, ook al legt het het succes ervan stilaan wel een beslag op mijn agenda.

Ik probeer mij elke keer af te vragen waarom diegene dat certificaat wil hebben. Waarom wil iemand van 50 bewijzen dat hij industrieel schilder is? Wie weet wil hij ooit nog eens ander werk zoeken, of als hij zijn baan verliest, aantonen dat hij wel degelijk een goed vakman is. Men toont met zo’n bewijs ook een stuk beroepstrots, dat is erg mooi, vind ik.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK