40 jaar Marokkanen in Nederland

Nieuws | de redactie
23 april 2009 | Bestaat 'de' Marokkaan wel? Wat is de positie en ontwikkeling van de Marokkanen in Nederland, precies 40 jaar na het 'wervingsakkoord' tussen de twee landen? In Rabat wijdt een conferentie zich aan die historische mijlpaal en de actualiteit.

Op 14 mei 2009 is het exact 40 jaar geleden dat Nederland en Marokko een wervingsakkoord ondertekenden, dat de weg vrijmaakte voor de komst van (gast-)arbeiders naar Nederland. Het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) en het Institut Universitaire de la Recherche Scientifique (IURS) organiseren op 14 en 15 mei een conferentie in Rabat waarin wordt teruggeblikt op de geschiedenis van deze migratiestroom en een balans wordt opgemaakt van de impact die deze migratie heeft gehad op beide landen.

Na Frankrijk is Nederland het tweede bestemmingsland van Marokkaanse migranten. Hoe is het de eerste migranten vergaan? In hoeverre zijn de eerste, tweede en derde generatie Marokkaanse migranten geïntegreerd in de Nederlandse maatschappij? Vormen zij een homogene groep? Welke banden hebben zij met Marokko? Welke invloed heeft hun thuisland ondervonden van de migratiestroom naar Nederland? Dit zijn slechts enkele van de vragen die aan de orde zullen komen gedurende de conferentie, die zowel Marokkaanse als Nederlandse sprekers samenbrengt om deze thema’s te bespreken.

Programma: http://www.ru.nl/nimar/activites/migratieconferentie/programma/


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK