A new frontier (1)

Nieuws | de redactie
8 april 2009 |

 

Nieuwsbrief april 2009, nummer 14

 

Toekomst voor het Hoger Onderwijs: ‘a new frontier’

Gasthoofdredacteur Minister Frank Vandenbroucke

 

·               Werk, onderwijs en vorming. De gasthoofdredacteur van deze nieuwsbrief, Frank Vandenbroucke, is als Vlaams minister verantwoordelijk voor deze terreinen. Hij pleit voor fors investeren in het HO contra de recessie. Het ‘1000-kenniswerkersplan’ uit Eindhoven prijst hij als “een zeer creatieve piste, schitterend.”

 

·       Speech Utrecht beroepsonderwijs naar de top Speech Utrecht beroepsonderwijs naar de top Speech Utrecht beroepsonderwijs naar de top Speech Utrecht beroepsonderwijs naar de top Speech Utrecht beroepsonderwijs naar de top Speech Utrecht beroepsonderwijs naar de top

 

·       Jo Ritzen schetst scherpe zorgen over de financiële en kwalitatieve toekomst van het HO: “We moeten het heft in eigen handen nemen.” Vandenbroucke valt hem grotendeels bij, maar wil in tegenstelling tot Ritzen het HO in Europa niet uit het publieke bestel.

 

Ranking en classificatie: het debat

  

·       “Buiten kijf” staat de wenselijkheid om bij de classificatie van het HO tot een doorbraak te komen. Vandenbroucke reageert op het nieuwe boek van Frans van Vught die een ‘handleiding tot classificatie’ heeft opgesteld.

  

·       15 april: het toekomstdebat van ScienceGuide en de LSVb over Leuven, het HO en Europa. Vandenbroucke daagt de studenten alvast uit zich écht te bezinnen op ranking en classificatie. “Als we dat niet correct, objectief, publiek ontsloten doen, wat dan? Dan overkomt ranking ons alsnog en niet in hun belang.” Discussier mee!

 

Grenzen oversteken

 

·       India en Brazilië voelen zich al lang niet meer underdogs in wetenschap en R&D. De academievoorzitters van beide grootmachten in spe spraken gezamenlijk met ScienceGuide. Vandenbroucke geeft het Europees perspectief op hun betoog.

 

·       Douwe Breimer (oud-rector/CvB-voorzitter Leiden) is benoemd in het bestuur van de KU Leuven. ScienceGuide geeft de achtergronden daarbij en een enthousiaste oproep van Vandenbroucke tot een cultuuromslag die zulke benoemingen wederzijds veel vaker realiteit maakt.

 

En ook

 

Wat hebben EVC, het meest omstreden kiesdistrict van België en vorkheftrucks met elkaar te maken? ScienceGuide ontsluit een mysterie

 

 

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.

Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK