A New Frontier

Nieuws | de redactie
16 april 2009 |
Kijken naar de HO-toekomst met gasthoofdredacteur Frank Vandenbroucke.

Werk, Onderwijs en Vorming. De gasthoofdredacteur van deze nieuwsbrief, Frank Vandenbroucke, is als Vlaams minister verantwoordelijk voor deze terreinen. Hij pleit voor fors investeren in het HO contra de recessie. Het ‘1000-kenniswerkersplan’ uit Eindhoven prijst hij als een “zeer creatieve piste, schitterend.”

·       Vandenbroucke geeft in Utrecht zijn visie op kwaliteit en betekenis van goed beroepsonderwijs, van vmbo tot en met topopleidingen in het hbo. Hij gaat in op de ontwikkeling tot een hoogwaardige kolom van opleidingen, en op het ontstaan hierbinnen van een “cultuur van fierheid op het eigen kunnen.”

·       Jo Ritzen uit grote zorgen over de financiële en kwalitatieve HO-toekomst: “We moeten het heft in eigen handen nemen.” Vandenbroucke valt hem wel bij, maar wil – in tegenstelling tot Ritzen –  het HO in Europa niet uit het publieke bestel laten stappen. “Als je kijkt naar het beeld van een bestel dat veel meer afhankelijk is van private financiering, dan moet je ook aanvaarden dat die financiering opdroogt in tijden van economische crisis.”

Ranking en classificatie: het debat

·       “Buiten kijf” staat de wenselijkheid om bij de classificatie van het HO tot een doorbraak te komen. Vandenbroucke reageert op het nieuwe boek van Frans van Vught die een ‘handleiding tot classificatie’ heeft opgesteld.

·       15 april: het toekomstdebat van ScienceGuide en de LSVb over Leuven, het HO en Europa. Vandenbroucke daagt de studenten alvast uit zich echt te bezinnen op ranking en classificatie. “Als we dat niet correct, objectief, publiek ontsloten doen, wat dan? Dan overkomt ranking ons alsnog, en niet in hun belang.” Discussier mee in het Academiegebouw te Utrecht.

Grenzen oversteken

·       India en Brazilië voelen zich al lang niet meer underdogs in wetenschap en R&D. “President Lula jokingly remarked that he is in some respect an ólder brother’ to Obama. Therefore he was glad that his younger brother was taking measures comparable to his.” De academievoorzitters van beide grootmachten in spe spraken samen met ScienceGuide. Vandenbroucke biedt een Europees perspectief op hun betoog.

·       Douwe Breimer (oud-rector/CvB-voorzitter Leiden) is benoemd in het bestuur van de KU Leuven. ScienceGuide geeft de achtergronden daarbij en een enthousiaste oproep van Vandenbroucke tot een cultuuromslag die zulke benoemingen – wederzijds – veel vaker realiteit maakt.

En ook
·       Wat hebben EVC, het meest omstreden kiesdistrict van België en vorkheftrucks met elkaar te maken? ScienceGuide ontsluit een mysterie….


Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK