Cijfers OCW-bezuiniging worden helderder

Nieuws | de redactie
2 april 2009 | Het kabinet ontkent dat er grote bezuinigingen op onderwijs dreigen. De schade van € 0,7 miljard in 2009 en € 1,1 miljard in 2010 bij de CAO’s “is onwaar."

Het kabinet keert de arbeidsvoorwaardenruimte 2009 volledig uit conform de gebruikelijke systematiek, aldus minister Plasterk. Hij zegt scherp dat “daarmee de € 0,7 miljard van tafel [is], en de resterende € 0,4 miljard een slag in de lucht.”

Minister Bos reageerde al eerder gestoken door de kritiek van de koepels op de onheldere uitwerking van het crisispakket voor de begrotingsprojecties op het terrein van kennis. Plasterk geeft in een brief aan de Kamer aan, dat over het aandeel van OCW in de pensioengaten en de tekortreductie voor de komende jaren nog geen zekerheid bestaat. De bedragen die de koepels vrezen zouden vooralsnog te somber zijn.

In de hoorzitting die de Kamer organiseerde met de onderwijsorganisaties werd duidelijk, dat los van de € 0,7 miljard nog aanzienlijke bedragen onzeker zijn. De HBO-raad zegde toe zijn nadere berekeningen aan de Kamer ter beschikking te stellen, om de cijfermatige basis van het meningsverschil met het kabinet verder te verduidelijken.

In de Kamer waren CDA en PvdA mild gestemd. Zij waren in elk geval opgelucht dat de dreigende bezuinigingen vooralsnog mee leken te vallen en bepleitten dat minister en veld de zaken grondig met elkaar doornemen. Vurigste verdedigers van Bos en Plasterk waren de PVV’ers. Woordvoerder Bosma vond dat “Doekle Terpstra zijn keutel moest intrekken.” Die verdediging van de PvdA-bewindslieden had natuurlijk primair met de inhoud van hun begrotingsbeleid op OCW te maken en niet met Terpstra’s initiatieven om het maatschappelijk debat over integratie meer verdraagzaamheid te laten uitstralen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK