Dr. Obama h.c.

Nieuws | de redactie
16 april 2009 | Mag een eerbiedwaardige universiteit een eredoctoraat verlenen aan Barack Obama? Orthodoxe rooms-katholieken haalden al ruim 250.000 handtekeningen op tegen de vrome, hoog aangeschreven Notre Dame universiteit, die dit van plan is te doen.

Deze instelling in het landelijke South Bend in Indiana was een eeuw lang dé plek waar begaafde roomse jongens, vooral van Ierse afkomst, een academische graad konden halen. Zo werden zij het kader van de katholieke emancipatie in de USA. Zozeer berucht is Notre Dame bovendien als kampioen in het college football, dat de National Hall of Fame van deze rauwe sport niet in een van de miljoenensteden van Amerika gevestigd werd, maar in South Bend.

Win one more…
De meest legendarische Notre-Dame-student is dan ook football-ster George Gipp. Hij was een populaire deugniet en stierf aan een longziekte, vlak voor een spannende finale. De film over zijn leven maakte de jonge, Irish-American acteur Ronald Reagan in één klap een ster. “Win one more for the Gipper,” fluisterde die tegen de coach op zijn sterfbed op het witte doek. Zo verwierf Reagan, ook later als president nog, de bijnaam ‘the Gipper’.

De University of Notre Dame wil nu op 17 mei Reagans opvolger, de bekende docent staatsrecht uit Chicago, Barack Obama, een eredoctoraat verlenen. Maar dit bevalt scherpslijpers onder de achterban en de alumni helemaal niet. De bisschop van South Bend heeft al aangekondigd weg te blijven bij de ceremonie.

Reden zijn het beleid en de opvattingen van de nieuwe president. Zijn snelle bijstellingen in de eerste weken in het ambt op het terrein van de abortuswetgeving en het vrijlaten van stamcelonderzoek acht men anathema. Een grootscheepse handtekeningenactie moet het bestuur van Notre Dame er alsnog van overtuigen dat president Obama het ‘h.c.’ niet verdient. Het lijkt er niet op dat de bestuurders zich hierdoor nog laten vermurwen.

Obama is al nummer 9
De universiteit voelt in zijn presentatie van Obama’s speech en eredoctoraat wel duidelijk al ‘nattigheid’. Men presenteert Obama’s bezoek dan ook in een uitvoerige historische lijn en wijst erop, dat Ronald Reagan er in 1981 –vlak na de aanslag op zijn leven- de val van het communisme aankondigde: ‘Barack Obama will be the ninth U.S. president to be awarded an honorary degree by the University of Notre Dame and the sixth to be the Commencement speaker.

On June 5, 1960, President Dwight Eisenhower delivered Notre Dame’s first presidential Commencement speech, interrupting the 45th reunion of his class at the U.S. Military Academy to make the trip. In his 20-minute address, Eisenhower foreshadowed a U.S. government on the verge of social and political change.

President Jimmy Carter made what many regard as the key foreign policy address of his presidency at Notre Dame’s 1977 Commencement exercises. He spoke of a diminishing threat from the Soviet Union, a notion dismissed as naive at the time but which proved prophetic. He also advocated for the creation of new global alliances and championed human rights, policies built upon the “new reality of a politically awakening world.”

In May 1981, President Ronald Reagan made his first public appearance after the attempt on his life in March of that year. Like Carter, Reagan proved prescient in his remarks on foreign policy, saying: “The West will not contain communism, it will transcend communism. We’ll dismiss it as a sad, bizarre chapter in human history whose last pages are even now being written.”

President George H.W. Bush, was the University’s principal Commencement speaker in 1992. The elder Bush used the occasion to focus on family values and service to society. Bush’s son, President George W. Bush, delivered his first presidential commencement address at Notre Dame in May 2001, declaring that the nation’s faith-based organizations were central to the war on poverty.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK