Geesteswetenschappen onmodern

Nieuws | de redactie
14 april 2009 | Wetenschapsfilosoof Michiel Leezenberg heeft kritische noten gekraakt bij het rapport-Cohen. ‘De commissie gaat te weinig in op wat geesteswetenschappers nu eigenlijk doen en welke kennis de verschillende disciplines voortbrengen.’

Hij erkende dat dit ook aan de wetenschappers zelf ligt. ‘De huidige geesteswetenschappen – en dan vooral klassieke disciplines als geschiedenis en filosofie – zijn niet uitgerust met de middelen om de moderne wereld te begrijpen. Deze middelen zijn grotendeels het product van ontwikkelingen uit de negentiende eeuw; het ontstaan van de moderne natiestaat, kolonialisme en een hardnekkig Eurocentrisme.’

Frits van Oostrom, mede-auteur van het rapport-Cohen, waarschuwde voor teveel negativisme. ‘De geesteswetenschappen staan er helemaal niet zo slecht voor.’ De oud-KNAW-president pleit er wel voor de reëel te zijn. ‘De kleinschaligheid van een aantal opleidingen die binnen de faculteit worden aangeboden is financieel zeer nadelig.’

UvA-faculteitsdecaan José van Dijck klaagt niettemin luid in Folia: ‘We hebben opleidingen met 350 eerstejaars en opleidingen met twee eerstejaars, maar juist deze diversiteit willen we behouden. Den Haag zet ons echter het mes op de keel; waar we in 1999 nog achttienduizend euro per student ontvingen, was dat in 2008 twaalfduizend euro, terwijl de instroom met veertig procent is toegenomen.’
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK