Hogeschool start eigen uitgeverij

Nieuws | de redactie
16 april 2009 | Hogeschool Rotterdam start onderzoeksreeks voor kenniscirculatie.

Onderwijsnieuws

·  Moet Plasterk bezuinigen op het geld voor studiesucces van allochtone studenten? OCW heeft het akkoord daarover met hogescholen als INHolland, HU en Hogeschool Rotterdam nog steeds niet getekend. Moet  hij dat geld inleveren bij minister Bos?

·  Terwijl het tekort aan leraren – ondanks de recessie – zeer groot dreigt te worden, is er nog steeds sprake van talentverspilling door te veel uitval in de opleidingen. SBO-directeur Freddy Weima ziet meer mogelijkheden in hbo en wo voor beter rendement en studiesucces.

·  Binnen de onderwijssector moeten vier beroepen worden onderscheiden: ondersteuner, leraar, schoolleider en bestuurder en moeten voor drie daarvan twee verschillende niveaus komen. Een opmerkelijk advies over de kwalificatiestructuur aan OCW.

·  “Till now, the Bologna Process was very national, with each country implementing the bachelor-mastersystem in its national context. In the next stage, the process should be more international.” Het debat in Utrecht over ‘Leuven’ en de toekomst van het hoger onderwijs in Europa schetste de agenda voor de komende 20 jaar.

·  Het Witte Huis krijgt een eigen Platform Bèta Techniek. “This is a big deal for the president,” zegt Obama’s nieuwe topadviseur voor kennis, John Holdren. Lees zijn interview op ScienceGuide


Onderzoeksnieuws
·  Wachtlijsten tot 6 maanden kunnen omlaag dankzij inzet van hbo-talent. Verpleegkundigen kunnen even goed getraind worden in het uitvoeren van dikke darm onderzoek als dokters, zo blijkt uit Gronings onderzoek.

·  Tien decanen van faculteiten Geesteswetenschappen stellen enkele “ongemakkelijke waarheden” ter discussie. En ze geven aan hoe zij het rapport-Cohen serieus willen oppakken op ScienceGuide.

·  De Hogeschool Rotterdam begint een eigen uitgeverij voor de kenniscirculatie. “Meer dan vroeger hechten wij belang aan het verknopen van onderwijs en onderzoek. Bij die onderzoekspraktijk hoort een cultuur van regelmatig publiceren,” zegt directeur Johan Sevenhuijsen.

·  Kanzlerin Angela Merkel bereidt een volgend ‘Konjunkturpaket’ tegen de crisis voor. De Max-Planck-Gesellschaft en andere kennisorganisaties zetten in op tientallen miljarden euro’s voor 2010-2018.

·  Meer dan een miljoen mensen bekeken al het Youtube-filmpje What’s in the box? van de Nijmeegse student Tim Smit. Hij kreeg al allerlei telefoontjes uit Hollywood.

En ook


· Wie zei dat de opera dood was? Eén van de meest begaafde popmusici, Rufus Wainwright, heeft net een nieuwe opera geschreven, gebaseerd op de sonnetten van Shakespeare.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK