Lat hoog gelegd: 1 miljoen elektro-auto’s

Nieuws | de redactie
2 april 2009 | 1 miljoen elektrische auto’s in Nederland in 2020. De 3TU en Natuur en Milieu komen met een actieplan gebaseerd op het duurzame 3TU-autoconcept c,mm,n.

Het Actieplan Elektrisch Rijden wil e verschillende hobbels op dit terrein integraal aanpakken. TU/e onderzoeker Theo Hofman: “Het probleem met elektrische auto’s is vooral de ‘range’; je kunt er niet ver genoeg mee rijden. En je kunt nog nergens tanken. Een ander probleem: elektrische auto’s zijn nog heel erg duur. De vraag is: hoe ga je dit allemaal tackelen?” Denk aan de infrastructuur -oplaadpunten, netcapaciteit-, de productie van elektriciteit, de ontwikkeling van accu’s, en de rol van de consument en overheid en de nieuwe kennis die nodig is bij garages en wegenwacht.”

Overheid als launching customer

Het plan kent twaalf actielijnen en wijst de partijen aan die dit zouden moeten oppakken. Zo zouden er grootschalige experimenteerprogramma’s moeten komen. Een andere wens: lange-termijn zekerheid over belastingen en regelgeving, en het stimuleren van proefprojecten en deelname in financiële risico’s.

“De overheid zou de eerste grote klant kunnen zijn”, vertelt Hofman. “Dat brengt de vraag op gang, en de industriële ontwikkeling. En de overheid zou het elektrische laden kunnen faciliteren.”

C,mm,n

Een basiselement in het plan is de zogeheten c,mm,n. Dit is een autoconcept waaraan de drie technische universiteiten al langer samenwerken, met als doel te komen tot een schone, slimme en vooral duurzame auto. De TU/e werkt aan de ontwikkeling van de aandrijflijn, ofwel de motor en de accu’s.

1 miljoen is een zeer ambitieuze doelstelling, beaamt TU/e-onderzoeker Hofman. “Het is inderdaad de vraag of het realistisch is. Maar het gaat er niet om of het doel 250.000 of een miljoen auto’s is. Je moet de lat hoog leggen.” Bovendien, geeft hij aan, het is geen uitgewerkt concreet plan, maar vooral een document met als doel de discussie aan te zwengelen, om het onderwerp op de agenda te zetten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK