Meisjes sneller stabiele persoonlijkheid

Nieuws | de redactie
16 april 2009 | Meisjes ontwikkelen als tiener eerder een volwassen en stabiele persoonlijkheid dan jongens. “Het was al bekend dat meisjes eerder dan jongens beginnen met de groeispurt en de hersenontwikkeling, maar wij hebben nu aangetoond dat meisjes ook met de persoonlijkheidsontwikkeling voorliggen op jongens.” UU-onderzoekers volgden vijf jaar de persoonlijkheidsontwikkeling van ruim 1300 tieners.

Een andere trend die de onderzoekers ontdekten, was dat naarmate jongeren ouder worden, ze zichzelf als vriendelijker en emotioneel stabieler gaan beoordelen. “Dit komt doordat tieners, naarmate ze ouder worden, steeds meer volwassen rollen op zich moeten nemen”, aldus Theo Klimstra. “Bijvoorbeeld de rol van werknemer of de rol van romantische partner. Om dit succesvol te kunnen doen, is het noodzakelijk om een bepaalde mate van vriendelijkheid en emotionele stabiliteit te hebben.”

Een derde conclusie die de onderzoekers uit hun onderzoek trekken, is dat de persoonlijkheidseigenschappen van jongeren in de loop van de tienerjaren meer vast komen te liggen. Klimstra: “Een jongere die in het begin van zijn tienerjaren onvriendelijk en onzorgvuldig is, kan zich gedurende zijn tienerjaren nog ontwikkelen tot een vriendelijke en zorgvuldige volwassene. Een jongere die aan het eind van de tienerjaren nog steeds onvriendelijk en onzorgvuldig is, heeft echter een veel kleinere kans dat hij zich nog ontwikkelt tot een vriendelijke en zorgvuldige volwassene.

Om de persoonlijkheidsontwikkeling van tieners in kaart te brengen, hebben ruim 1300 Nederlandse jongeren vijf jaar lang jaarlijks een vragenlijst ingevuld. In de vragenlijst moesten ze zichzelf beoordelen op vijf persoonlijkheidseigenschappen: vriendelijkheid, extraversie, zorgvuldigheid, openheid en emotionele stabiliteit. De jongeren worden nog steeds gevolgd door de onderzoekers. Over een paar jaar zal duidelijk worden hoe de ontwikkeling tijdens de volwassenheid verloopt.

De resultaten zijn gepubliceerd in het artikel ‘Maturation of personality in adolescence’ in het aprilnummer van het Journal of Personality and Social Psychology. De onderzoekers Theo Klimstra, Bill Hale, Quinten Raaijmakers, Susan Branje en Wim Meeus zijn verbonden aan de onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit Utrecht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK