Nano-onderzoek Twente intenationaal geroemd

Nieuws | de redactie
8 april 2009 | De onderzoeksprestaties van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie bij de UT zijn ‘outstanding’. De strategische research oriëntaties (SRO’s) van het instituut blijken zeer succesvol, onder meer in het ontwikkelen van nieuw talent.

MESA+ weet bovendien de hoge wetenschappelijke kwaliteit te koppelen aan succesvolle commercialisering van kennis. Dat concludeert een vooraanstaande internationale commissie die rapporteert over het instituut. De commissie adviseert om de activiteiten op het gebied van nanomedicine en bionanotechnologie te versterken met nieuwe faciliteiten.

MESA+ weet nationaal en internationaal een leidende positie te verwerven. De kwaliteit en kwantiteit van het aantal publicaties en citaties zijn bijzonder hoog, constateert de internationale commissie onder leiding van prof. Nico de Rooij, verbonden aan de Université de Neuchâtel, Zwitserland. In de strategische discussies op nationale schaal over het technologiebeleid neemt MESA+ een voortrekkersrol. Dit heeft onder meer geresulteerd in het NanoNed- programma en het Nationaal Nano Initiatief.

De commissie is ook vol lof over de manier waarop MESA+ bedrijvigheid stimuleert en daarvoor nieuwe vormen van samenwerking kiest met de industrie. Via ‘facility sharing’ kunnen spin-off bedrijven in de startfase gebruikmaken van de geavanceerde labfaciliteiten. En daar houdt het niet op: als zij doorgroeien, biedt de nieuwe High Tech Factory hen ook de mogelijkheid om hun innovatieve micro- en nanosystemen in serie te gaan produceren. De commissie is ‘extremely impressed’ door dit aanbod en door het succes van de ondernemingen.

De Strategische Research Oriëntaties die MESA+ heeft gekozen, onderzoeksrichtingen die verschillende disciplines samenbrengen op actuele thema’s, zijn zeer sterk, vindt de commissie. Ze stimuleren nieuw talent en leiden niet zelden tot leerstoelen op nieuwe gebieden als NanoFluidics en NanoStructured Materials. Bij de nieuwe SRO’s, voor de periode 2009-2014, ligt een sterk accent op NanoMedicine. Dat is een keuze die de commissie onderschrijft. De reviewers raden wel aan hiervoor nieuwe faciliteiten te ontwikkelen in de directe omgeving van het NanoLab dat momenteel in aanbouw is.

De internationale commissie bestond uit: prof. Nico de Rooij (hoogleraar aan de Université de Neuchâtel en Vice-President van CSEM SA), prof. Tord Claeson (hoogleraar aan Chalmers University, Zweden, afdeling Microtechnology and Nanoscience), prof. Reinder Coehoorn (Philips Research), prof. Christoph Gerber (National Center of Competence for Nanoscale Science, University of Basel) en prof. Nils Petersen (National Institute for Nanotechnology, Canada).«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK