Nieuwe route voor afvoer van cholesterol

Nieuws | de redactie
23 april 2009 | Een nieuwe route voor de afvoer van cholesterol uit het lichaam biedt kansen voor medicijnontwikkeling. Haaks op eerdere inzichten blijkt de darm in staat te zijn veel cholesterol te verwijderen.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof in ons lichaam: het vormt, onder andere, de basis van de geslachtshormonen en vitamine D. Een teveel aan cholesterol is echter schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in onze bloedvaten. Hierdoor kunnen onze bloedvaten dichtslibben (atherosclerose). Als dit proces optreedt in de bloedvaten bij ons hart (kransslagaders), kan dit leiden tot een hartinfarct. Naar schatting speelt atherosclerose bij meer dan de helft van de mensen die overlijden aan hart- en vaatziekten een rol. Een goede afvoer van cholesterol is daarom essentieel bij het terugdringen van hart- en vaatziekten.

Sinds jaar en dag neemt men in de geneeskunde aan dat de lever en gal noodzakelijk zijn voor de afvoer van cholesterol uit het lichaam. Met steun van NWO en de Hartstichting bestuderen AMC-onderzoekers de nieuwe route voor cholesterol uitscheiding. Sommige patiënten reageren niet of onvoldoende op de huidige cholesterol verlagende medicijnen (statines). De ontdekte route biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van andere cholesterol verlagende medicijnen. Deze zouden bij hen het cholesterol gehalte beter kunnen verlagen. Op 24 april 2009 hoopt Astrid van der Velde aan de UvA te promoveren op het onderzoek naar deze route.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK