Oefen nu vast met de JSF

Nieuws | de redactie
8 april 2009 | Het NLR en Dutch Space hebben vandaag een start gemaakt met de full scale ontwikkeling van het multi-ship Embedded Training systeem voor de Lockheed Martin F-35 Lightning II, ook wel de Joint Strike Fighter genoemd. Met deze opdracht van Lockheed Martin zal toepassing in de F-35 van in Nederland ontwikkelde, hoogwaardige technologie voor geavanceerde training voor piloten tijdens de vlucht een feit worden.

Embedded training zal in 2011 voor F-35′ Block 3 vliegtuigen beschikbaar komen. Embedded training zal standaard worden geleverd in alle F-35’s, wat een langdurige betrokkenheid van Dutch Space en NLR in het programma kan betekenen. Embedded training biedt piloten de mogelijkheid gesimuleerde gevechtsscenario’s te trainen gebruikmakend van uitsluitend “virtuele” en indien gewenst “echte” tegenstanders. Het maakt realistische en effectieve in-flight training mogelijk tegen lagere kosten en met minder geluidsbelasting voor mens en natuur. Immers met embedded training kan meer geavanceerde missie training op basis van meer gecompliceerde scenario’s op elk moment en locatie plaatsvinden met beperkte inzet van ondersteunende middelen. Door gebruik te maken van snelle communicatiekanalen kunnen meerdere vliegtuigen gelijktijdig deelnemen aan hetzelfde trainingsscenario.

“Deze opdracht is van groot belang voor Dutch Space en het NLR. Dat onze innovatieve technologie is gekozen voor de F-35 Lightning II is een prestatie waar wij in Nederland trots op kunnen zijn. Het geeft aan wat samenwerkende kennisinstituten en industrieën in de wereld kunnen bereiken.” aldus Fred Abbink, algemeen directeur van het NLR. Bart Reijnen, CEO van Dutch Space: “Wij verheugen ons op de samenwerking met Lockheed Martin welke naar wij verwachten van zeer lange duur zal zijn”.

“Wij hebben de voortgang met betrekking tot embedded training in Nederland van nabij gevolgd en zijn verheugd dat de toepassing in de F-35 nu van start kan gaan. Het systeem geeft een extra dimensie aan het gevoel van realisme bij het trainen van F-35 piloten die met grondsimulatoren niet kan worden bereikt” zegt Dana Pierce, Lockheed Martin F-35 Program Manager,”Het feit dat onze Nederlandse partners vooraan lopen bij de ontwikkeling en verfijning van deze technologie benadrukt de waarde en de diepgang van internationale betrokkenheid voor het JSF programma.”

NLR en Dutch Space werken al jaren samen bij de ontwikkeling van embedded training. In 2004 werd het single ship concept gedemonstreerd met een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht. Vervolgens werd in 2007 bij Lockheed Martin een multi-ship demonstratie met behulp van grondsimulatoren gegeven waarmee definitief de haalbaarheid van multi-ship embedded training werd aangetoond evenals de vele voordelen om deze trainingen met meerdere deelnemende vliegtuigen uit te voeren. Met multi-ship embedded training kunnen piloten trainen zoals ze vechten, namelijk in kleine groepjes terwijl ze dezelfde tactische omgeving zien. Om dit te kunnen heeft elk vliegtuig een computersysteem met embedded training software. De software gebruikt een bestaande datalink om voor dezelfde tactische omgeving te zorgen in elk vliegtuig.

Dutch Space is de grootste ruimtevaartonderneming van Nederland. Het is een vooraanstaande leverancier van de internationale ruimtevaartindustrie. Het bedrijf staat garant voor producten van hoge kwaliteit en beschikt over deskundige en enthousiaste medewerkers.  Dutch Space is in 1968 gestart met ruimtevaartactiviteiten en heeft ongeveer 210 medewerkers. Hoofdactiviteiten vinden plaats op het gebied van zonnepanelen, lanceerstructuren, verificatie en simulatie, descent & landing en instrumenten. Sinds juli 2006 is EADS Astrium volledig eigenaar van Dutch Space.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK