Onderzoek naar beter herstel oudere patiënten

Nieuws | de redactie
8 april 2009 | Als kwetsbare oudere mensen geopereerd moeten worden of langere tijd opgenomen zijn, gaan zij qua conditie achteruit. Dit kan leiden tot complicaties en een langzamer herstel tijdens de ziekenhuisopname. De afdeling fysiotherapie van het Ziekenhuis Gelderse Vallei en het Lectoraat Sport, Voeding & Leefstijl van de HAN gaan hier samen een grootschalig onderzoek naar uitvoeren.

Een programma met individueel gerichte voeding en beweging zal de conditie verbeteren en de opnameduur verkorten. Dit is het uitgangspunt voor het gezamenlijk onderzoek. Vrijdag 20 maart a.s. tekenen beide instellingen een samenwerkingsovereenkomst om dit onderzoek te starten.

De afdeling fysiotherapie van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en de HAN gaan onderzoek doen op het gemeenschappelijke terrein van voeding, beweging en de lichamelijke conditie van de oudere fragiele patiënt. In de praktijk betekent dit dat voor en tijdens de opname in het ziekenhuis de fysieke conditie en voedingstoestand van een groep oudere, fragiele patiënten gemeten wordt. Zij krijgen een individueel programma aangeboden gericht op specifieke voeding- en bewegingsinstructies.

Omdat gebrek aan lichamelijke activiteit gecombineerd met ondervoeding leidt tot vermindering van spiermassa, spierkracht en uithoudingsvermogen, hebben oudere en kwetsbare zieken weinig reservecapaciteit meer. Daarom herstellen zij ook langzamer. Door specifieke voeding en gerichte bewegingsinstructie wordt hun conditie verbeterd. Een betere conditie betekent een sneller herstel na bijvoorbeeld een operatie. Naast het voorkomen van complicaties kan bij veel patiënten op deze manier ook de opnameduur worden verkort. Dat is althans de vooronderstelling van de onderzoekers.

Gelderse Vallei, het voedingsziekenhuis van Nederland, werkt nauw samen met de Wageningen Universiteit op het gebied van voeding. De samenwerking van de afdeling fysiotherapie met het Lectoraat Sport, Voeding & Leefstijl kan een belangrijke meerwaarde opleveren door het bestuderen van de interactie tussen voeding en beweging.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK