Roken verzwakt

Nieuws | de redactie
6 april 2009 | Spieren van rokers zijn veel sneller vermoeid dan die van niet rokers. Hoeveel of hoe lang iemand rookt maakt daarbij niet uit.

Blijkbaar doet roken acuut iets met spieren, mogelijk door beperkte zuurstofaanvoer en zuurstofgebruik van de spier door stoffen in de sigarettenrook. Dit concludeert Rob Wüst in zijn VU-proefschrift over hoe veranderingen in de skeletspier het gevolg kunnen zijn van roken.

Wüst gaf niet-rokende en rokende proefpersonen met normale longfunctie een prikkel waardoor de bovenbeenspieren regelmatig samentrokken. Zo kon Wüst zien wat er met de spier gebeurt, zonder rekening te houden met eventuele verschillen in motivatie. Het bleek dat de spieren van rokers veel eerder vermoeid waren dan die van niet rokers, ongeacht hoeveel sigaretten per dag of hoe lang iemand gerookt had. Het lijkt er dus op dat roken acuut iets met spieren doet, mogelijk via een beperking van de zuurstofaanvoer naar en –gebruik door spieren door stoffen in de sigarettenrook.

Als dit zo is, dan is stoppen met roken niet alleen belangrijk om de verergering van de longproblemen tijdens chronisch longfalen (COPD) te stoppen – een ziekte die in Nederland steeds vaker voorkomt – maar draagt het mogelijk ook bij aan een snelle verbetering van de inspanningscapaciteit van deze patiënten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK