Spinozist leert gratis logica

Nieuws | de redactie
17 april 2009 | Ideaal voor politici, aspirant-politici en liefhebbers van een zinvol debat: in de Spinozareeks stelt de OU de cursus Logica in actie van Spinoza-prijswinnaar prof. dr. Johan van Benthem online beschikbaar. Kost niets, op de speciale website www.spinoza.ou.nl.

Logica is de wetenschap die zich bezighoudt met de formele regels van het redeneren en is daarmee een pijler van alle wetenschappen. Van Benthem is van huis uit wiskundige en nu hoogleraar filosofie aan Stanford University, universiteitshoogleraar pure en toegepaste logica aan de Universiteit van Amsterdam en ‘visiting professor’ aan de Chinese universiteit Sun Yat-Sen. Zijn cursus kan ook via www.spinoza.ou.nl  als eBook-variant gedownload worden.

Universeel

De Open Universiteit Nederland wil met het beschikbaar stellen van gratis zelfstudiemateriaal iedereen in de gelegenheid stellen om eenvoudig en vrijblijvend kennis te maken met verschillende wetenschapsgebieden.  Daar sluit de cursus Logica in actie prima op aan volgens projectleider ir. Evert van de Vrie (Open Universiteit): ‘Basiskennis logica zou universeel verplichte leerstof voor iedere student in het hoger onderwijs moeten zijn. De principes van de logica vormen het fundament van onze wetenschap. Het is geweldig dat een internationale topper als Van Benthem met ons een zelfstudiecursus heeft ontwikkeld die we gratis beschikbaar kunnen stellen.’

Over de cursus

De cursus Logica in actie introduceert op toegankelijke wijze de kernbegrippen van de logica en de belangrijkste logische systemen, zoals propositielogica en predikaatlogica. Deze cursus met een studielast van 25 uur laat ook toepassingen zien in de informatica, wiskundige bewijzen en speltheorie. De auteurs streefden niet naar volledigheid in thema’s en interdisciplinaire connecties. Wel wilde men de actieve lezer voorbereiden op de vele mogelijkheden die met enige kennis van logica zichtbaar worden want de logica is verbindend thema tussen alle disciplines: alfa, bèta en gamma.

Naast Johan van Benthem werkten aan de cursus mee: dr. Hans van Ditmarsch, verbonden aan de universiteiten van Aberdeen (Schotland) en Otago (Nieuw-Zeeland), prof. dr. Jan van Eijck, verbonden aan de Universiteit Utrecht en het Centrum voor Wiskunde en Informatica en dr. Jan Jaspars (Universiteit van Amsterdam).

Spinozareeks

In de Spinozareeks van de Open Universiteit op www.spinoza.ou.nl zullen winnaars van een Spinozapremie, topwetenschappers van Nederland, hun kennis met een breed publiek delen via gratis compacte cursussen. De Spinozareeks is een onderdeel van de website met nog 25 andere gratis zelfstudiecursussen: www.opener.ou.nl. De eerste Spinozacursus verscheen in november 2008.  Onder supervisie van de historisch letterkundige prof. dr. Frits van Oostrom is door de Open Universiteit de cursus Middelnederlandse letterkunde als literair erfgoed gemaakt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK