“Studievoorlichting hbo niet adequaat”

Nieuws | de redactie
23 april 2009 | Medezeggenschap kreeg op het jaarcongres van de HBO-raad voor het eerst een podium toen Doekle Terpstra in debat ging met vijf studenten van diverse CMR’s. Vooral bij het thema studie-uitval laaide de discussie op.

“Dis is een programmaonderdeel dat we volgende keer zeker zullen herhalen”, zei Terpstra bij de congresafsluiting. De studenten verweten de hogescholen tijdens het debat bij te dragen aan de studie-uitval door soms weinig realistische, ‘oneerlijke’ studievoorlichting te bieden. Vele voorbeelden meenden zij te zien waarbij er eerder sprake was van verleiding dan voorlichting. “Er zijn echt veel opleidingen die het belangrijker vinden te vermelden hoeveel ‘coole’ banen je kunt krijgen, als je die gaat volgen, dan hoe deze inhoudelijk nu echt is en waar je rekening mee moet houden”, vertelde Lotte Kreike, coordinator van het overkoepelende HBO-medezeggenschapsorgaan SOM.

Haar collega Peter Popping van Fontys was het met haar eens. “Goede studiekeuzevoorlichting is nu gewoon niet het geval. Dan heb je zo’n keuzesite, vink je wat aan en dan moet jouw ideale opleiding eruit rollen. Dat is gewoon niet adequaat.” Een heftig knikkende Terpstra moest Peter hierin gelijk geven. “Hier hebben we nog een slag te winnen in het HBO. De voorlichting mag allemaal transparanter en eerlijker. Dat is gewoon een opdracht voor ons allemaal.” Toch zal er altijd een ‘strikje’ om de informatiefolder blijven zitten. “Dat is nou eenmaal zo omdat er hier sprake is van onderlinge competitie. Studenten moeten hier wel doorheen prikken.”

In het vervolg van dit debat kreeg Terpstra kreeg hij bijval uit de de zaal. “Studenten gaan veel te ‘labbekakkerig’ om met de studievoorlichting,” meende hij. “Op een gegeven moment houdt de verantwoordelijkheid van de hogescholen, die hier wel echt veel aandacht aan besteden naar mijn idee, wel echt op. Studenten moeten wat dit betreft ook echt de hand in eigen boezem moeten steken.”

Ook het competentiegericht onderwijs in het hbo moest het ontgelden. Jeroen Waelpoel van de CMR van Fontys meende “ meer te reflecteren dan te leren.”  Terpstra sprak hem begripvol en bemoedigend toe. “Het komt nog wel goed met je. Ook ik moest ongeveer dertig jaar geleden op mezelf reflecteren tijdens mijn opleiding. Ik kan je verzekeren dat dat hartstikke goed ging. Daar was bepaald geen sprake van een zesjescultuur.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK