Utrecht beschermt regenwoud

Nieuws | de redactie
23 april 2009 | Frans Guyana geeft het tropisch regenwoud-reservaat Trésor een zeer beschermde status. In dit natuurbeschermingsproject speelt de UU een bijzondere rol.

Trésor komt te vallen onder de Franse Natuurbeschermingswetgeving. Dit houdt onder meer in dat de jacht er verboden is, maar ook houtkap of grondstofwinning.

De Utrechtse bioloog Veiko Lukkien is een van de trekkers van dit project en zegt: “Dit is een fantastische erkenning van een door de UU genomen initiatief voor het behoud van tropische regenwouden. Het werd eerder al gesteund werd door vele particuliere donateurs en vrijwilligers, het Wereld Natuur Fonds en het Nederlandse bedrijfsleven, maar hiermee komt ook de steun van de samenleving in Frans Guyana zelf.”

Tresor is in 1994 door de toenmalige Utrechtse faculteit Biologie en de Botanische Tuinen aangekocht ten behoeve van natuurbescherming, natuureducatie en onderzoeksdoeleinden. Inmiddels is het 2450 ha grote Tresor ondergebracht in een stichting. Deze wordt nog steeds vanuit de UU ondersteund, waardoor onder andere medewerkers van de faculteit Biologie en de botanische tuinen nog steeds een grote rol in het onderwijs en onderzoek rond dit stuk regenwoud spelen.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK