Van Maerlant kan weer eeuwen mee

Nieuws | de redactie
3 april 2009 | “Dit is de kroon op een zeer succesvol project. Alle kansen bij de restauratie zijn benut,” zegt Frits van Oostrom nu de Rijmbijbel van Jacob van Maerlant terug is in Museum Meermanno. Daar zal het de komende weken ook voor het publiek te zien zijn. “Er is een prachtige tentoonstelling geweest, het gehele handschrift is gedigitaliseerd, er is belangrijk onderzoek gedaan aan de miniaturen en in de nieuwe band is het handschrift nu weer honderden jaren beschikbaar voor exposities en onderzoek."

In mei 2008 werd het handschrift voor de restauratie uit de band gehaald. Toen ook werden de eerste herstelwerkzaamheden verricht aan de perkamenten bladen. De losse bladen konden daarop worden getoond in de uitzonderlijke tentoonstelling ‘Maerlants Rijmbijbel. Middeleeuws meesterschap in tekst en beeld.’ Duizenden bezoekers zijn afgekomen op het boek met de prachtige miniaturen van Michiel van der Borch, de eerste nederlandse schilder die wij bij naam kennen. Na de tentoonstelling zijn de bladen door een gespecialiseerd atelier in een nieuwe band gezet.

Meermanno-directeur Leo Voogt is blij en trots: “Het is natuurlijk fijn om één van onze topstukken in deze prachtige ‘nieuwe jas’ weer in huis te hebben. Belangrijker nog is dat we het handschrift met deze restauratie als het ware weer een nieuw leven hebben gegeven. Als belangrijk stuk Nederlands erfgoed kan het nu ook weer  elders worden getoond.” Zo is het handschrift komend najaar al in het Catharijneconvent te bewonderen.

De complete Rijmbijbel is via www.meermanno.nl in te zien. En u leest hier het gesprek van ScienceGuide met Van Oostrom toen de Rijmbijbel voor het eerst uit elkaar was gehaald en tentoongesteld, vooraf gaand aan de restauratie.“Waarom zou een mens naar een museum gaan om naar één boek te komen kijken? Dat vraag ik me wel even af. Nou ja, binnenkort gaan vast hordes naar Amsterdam voor het zien één ding. Een schedel beplakt met diamantjes.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK