Verhagen houdt deur dicht

Nieuws | de redactie
3 april 2009 | Nederland blokkeert dat dictator Loekasjenko van Wit Rusland mag gloriëren als 'mede oprichter' van de Oost-Partnerschap van de EU met zijn buren. "Wij vinden dat Loekasjenko geen politiek podium hoort te krijgen," zei minister Maxime Verhagen tegen zijn collega's.

Intussen kan de dictator ook niet erg meer rekenen op zijn beschermheer Poetin. Rusland weigert het zwaar in de schulden zittende Belarus een nieuw miljardenkrediet. De Russen hebben zelf het zwaar te verduren bij de kredietcrisis en de instorting van de inkomsten uit  gas en olie.

Loekasjenko’s  vrienden Chavez en Ahmedinejad hebben vanwege de olieprijsdaling ook minder handgeld voor het overeind houden van zijn regime met orders voor zware vrachtwagens, landbouwmachines en wapens, alsmede door zachte kredieten. Licht hilarisch is hoe de Witrussische heerser wraak nam op het geldgebrek van Poetin. Hij liet de kabeltelevisieverbinding met Moskou op zwart zetten.

Over de druk vanuit de EU schrijven Duitse media onder meer: ‘Die EU lässt offen, ob sie den autoritär regierenden Präsidenten Weißrusslands, Alexander Lukaschenko, zum Gründungsgipfel der Ost-Partnerschaft am 7. Mai nach Prag einlädt. Die Union werde eine Entscheidung voraussichtlich erst kurz vor dem Gipfel treffen, kündigte EU-Außenkommissarin Benita Ferrero-Waldner am Freitag nach Beratungen der EU-Außenminister im tschechischen Hluboka an. “Es wird am Ende davon abhängen, wie sich die Dinge nach unserer Sicht weiterentwickeln”, sagte die Kommissarin. Für Weißrussland bestünden noch Möglichkeiten für weitere demokratische Reformen, sagte Ferrero-Waldner. Minsk habe zwar einige Fortschritte gemacht, “aber wir wollen noch mehr Fortschritte sehen”.

Ein im April geplanter Besuch Ferrero-Waldners in Weißrussland war kurzfristig von Lukaschenko abgesagt worden, offiziell wegen Terminschwierigkeiten. Der Gipfel zur Gründung der Ost-Partnerschaft zwischen der Europäischen Union und der Ukraine, Weißrussland, Moldawien, Georgien, Aserbaidschan und Armenien soll am 7. Mai in Prag stattfinden. Die EU hat erst vor kurzem die Reisebeschränkungen für Lukaschenko und andere Regimevertreter um weitere neun Monate ausgesetzt.’

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK